blog | werkgroep caraïbische letteren

Tula lezing 2024: “Medardo de Marchena, een luis in de pels van het koloniale gezag op Curaçao”

Op zaterdag 17 augustus 2024, dia di lucha pa libertat (de dag van de strijd voor vrijheid), organiseert het NiNsee samen met de Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (GVGT) en het Stadsarchief Rotterdam de Tula Lezing in Rotterdam. De lezing wordt gegeven door dr Margo Groenewoud en is een eerbetoon aan de Curaçaose verzetsstrijder Tula, wiens gedachtegoed een blijvende bron van inspiratie is. De waarden en het leven van Tula worden jaarlijks herdacht, geëerd en gevierd tijdens de Tula Lezing en het Tula Herdenkingsconcert.

Dit jaar is Margo Groenewoud de keynote spreker van de Tula Lezing. Zij brengt een nog relatief onbekende geschiedenis aan het licht met haar lezing: “Medardo de Marchena, een luis in de pels van het koloniale gezag op Curaçao”. Ontdek een vergeten mijlpaal in de geschiedenis van het antikolonialisme in de Nederlandse Cariben.

Margo Groenewoud is sinds 2008 werkzaam en woonachtig op Curaçao. Ze heeft verschillende rollen vervuld op het gebied van onderwijs en onderzoek binnen de University of Curaçao en in diverse Caribische samenwerkingsverbanden. Haar expertisegebieden zijn sociale, culturele en intellectuele Caribische geschiedenis, erfgoed en digital humanities. Momenteel is ze consultant voor de Digital Library of the Caribbean en onderzoeker bij de Historische Database Suriname en de Cariben.

Pedro Pablo Medardo (Dada) de Marchena

In 1921 verscheen een kritische ingezonden brief in de ‘Negro World’, een krant met een massaal internationaal lezerspubliek. Deze brief, getiteld ‘Autocracy in the Dutch West Indies’, informeerde de beweging over de misstanden in de Nederlandse koloniën en stelde dat de Afro-Caribische bevolking hier zelf een aandeel in had. Deze brief is mogelijk het werk van verzetsheld Pedro Pablo Medardo (Dada) de Marchena (Curaçao, 29 juni 1899 – Bonaire, 15 mei 1968), een luis in de pels van het koloniale gezag op Curaçao.

Medardo de Marchena publiceerde tussen 1929 en 1934 verschillende kritische pamfletten en krantenartikelen over koloniale misstanden op Curaçao. Hij hekelde in ongekend felle bewoordingen het racisme en de hypocrisie van de witte elite en de uitbuiting van de Afro-Curaçaose bevolking. Dit leidde tot ernstige repercussies voor hemzelf en zijn gezin. Uiteindelijk werd hij opgepakt vanwege het uitdragen van een ‘staatsgevaarlijk gedachtegoed ’en bracht hij de oorlogsjaren door in een interneringskamp op Bonaire.

Programma (wijzigingen onder voorbehoud)

15.15 – 15.55: Inloop/ontvangst
15.55 – 16.00: Spoken Word
16.00 – 16.05: Opening
16.05 – 16.10: Welkomstwoord burgemeester van Rotterdam
16.10 – 16.15: Welkomstwoord namens NiNsee
16.15 – 16.20: Welkomstwoord namens GVGT
16.20 – 16.25: Muzikaal intermezzo
16.25 – 16.30: Introductie keynote spreker
16.30 – 17.10: Keynote speech Margo Groenewoud
17.10 – 17.25: Q&A
17.25 – 17.30: Afsluiting
17.25 – 18.45: Informeel gedeelte

Toegang: gratis. U dient echter wel een ticket te reserveren.

Over Tula

Tula (Curaçao geboortedatum onbekend – Willemstad 3 oktober 1795) was een tot slaaf gemaakte leider en pionier in de strijd tegen onderdrukking en uitbuiting tijdens de Nederlandse slavernijperiode. In 1795 leidde hij de grootste opstand in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Tula werd het symbool van het verzet tegen de slavernij en tegen de Nederlandse overheersing. In 2010 werd hij uitgeroepen tot nationale held van Curaçao. Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden in 2023 kreeg Tula eerherstel en rehabilitatie door de Nederlandse overheid.

Over het NiNsee

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) is de officiële landelijke organisatie die zich bezighoudt met het Nederlandse slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de huidige maatschappelijke verhoudingen. Het NiNsee verzamelt, beheert en deelt kennis rond de gedeelde geschiedenis van het trans-Atlantische slavernijverleden. In het Herdenkingsjaar Slavernijverleden programmeert het NiNsee diverse activiteiten om kennisdeling en bewustzijn te verbreden.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter