blog | werkgroep caraïbische letteren

Tula en Maskarada moeten op de Unescolijst komen

door Belkis Osepa
Willemstad– De geschiedenis van Tula op Curaçao en de Maskarada-viering op Bonaire zijn twee tradities die ongetwijfeld op de Unescolijst van Immaterieel Erfgoed zouden moeten komen. Deze week vindt er in Deurne een internationaal congres plaats over het Immaterieel Erfgoed.In Nederland wordt er al druk gesproken over de Nederlandse tradities en rituelen die op de Unesco-lijst kunnen staan. Welke tradities en rituelen kunnen de Caribische eilanden aandragen voor de Unesco-lijst?

Tula

Antropoloog Su Girigori van het archeologisch en antropologisch instituut van Curaçao, NAAM, vindt dat de nationale held van Curaçao, Tula, op de lijst moet komen te staan. “Hij was de leider van de grootste slavenrevolutie op 17 augustus 1795. Hij staat voor kracht om door te zetten voor gelijkheid om als mens behandeld te worden.” Als tweede traditie noemt Girigori de Tambú.

Maskarada
Bòi Antoin, kenner van de Bonairiaanse geschiedenis en van het cultureel erfgoed van zijn eiland, noemt de maskarada-viering als traditie die op de Unsco-lijst van Immaterieel Erfgoed moet komen. Antoin: “Maskarada is uniek. Van alle Caribische eilanden in het Koninkrijk, wordt alleen op Bonaire Maskarada gevierd.”De Maskarada-optocht vindt plaats op nieuwjaardag. Een groep gemaskerde mensen in traditionele kleding gaat samen met een groep muzikanten dansend de straat op. Ze geven opvoeringen van het dagelijks leven op Bonaire. Eerste optreden is bij het huis van de gezaghebber. Daarna treedt de groep op verschillende plekken op en gaat daarna langs huizen in de buurt Nort Saliña, waar de oorsprong ligt van de Maskarada.

[RNW, 14 februari 2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter