blog | werkgroep caraïbische letteren

Tula, een beeld van de slavernij

door Lodewijk Dros

Hij is geliefd, verguisd en bijna vergeten: het beeld van Tula dat nu in een opslagloods te Winschoten staat. gemaakt in 1973 op Curaçao. Kunstenares Toos Hagenaars maakte dit eerbetoon aan de opstandelingenleider van de slavenrevolte van 1795, bedoeld als het stralende middelpunt van de jaarlijkse festiviteiten rond Tula.

Het staat, zoals gezegd, in Winschoten, maar er gaan stemmen op om het te verschepen naar zijn geboorte-eiland. Ik heb de lotgevallen opgetekend, aan de hand van talloze bronnen en gesprekken met betrokkenen. Tegenstanders, revolutionairs van uiteenlopende kleuren, activisten, historici, dichters, politici, haters en minnaars komen aan het woord in Tula, een beeld van de slavernij. Dat boek gaat over vijftig jaar enthousiasme en ongemak rond de ‘Tula van Toos’. Over vijftig jaar debatten over herdenken. Mag een witte vrouw zo’n beeld wel maken? Een naakt nog wel? Wat is er in precies een halve eeuw veranderd – en wat niet?

Het Nationaal Archief en uitgeverij Noordboek nodigen je uit om bij de boekpresentatie te zijn, waarin het beeld zelf een onverwachte hoofdrol zal spelen.

Datum en tijd: 25 april 2023, 19 uur.
Plaats: Nationaal Archief, Den Haag. Het archief vind je naast Den Haag CS. Toegang: vrij, meld je wel aan (ivm veiligheid en catering) via deze link.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter