blog | werkgroep caraïbische letteren

Trouwportretten, Surinaamse voorouders in beeld

Foto’s brengen de wereld van het verleden naar het heden. In Trouwportretten, Surinaamse voorouders in beeld staan Surinaamse bruidsparen centraal uit de periode 1845-1950, of echtparen waarvan een van de partners een Surinaamse achtergrond heeft.

De foto’s laten niet alleen een treffend tijdsbeeld zien van de periode waarin het huwelijk werd gesloten, ze maken ook inzichtelijk hoezeer Surinamers naar alle windstreken zijn afgereisd. Zo zijn er ook trouwfoto’s te zien van o.a. Surinaams-Nederlandse, Surinaams-Antilliaanse, Surinaams-Indische en Surinaams-Amerikaanse echtparen. Met het verhaal achter de foto’s komen heden en verleden samen. Fotografie werd rond 1850 in Suriname geïntroduceerd. Vanaf die tijd was het niet ongebruikelijk dat bruidsparen in de eerste foto-ateliers in Paramaribo of op het erf van de ouders werden gefotografeerd. De oudste foto in het boek dateert uit 1845. De culturele diversiteit die Suriname rijk is wordt bevestigd aan de hand van deze trouwfoto’s.

 

Hoewel de meeste huwelijken gesloten werden in de eigen religieuze, etnische en sociale kring, werden deze grenzen ook vaak overschreden. Verschillende verhalen in dit boek laten zien dat dit nooit zonder slag of stoot ging. De geliefden volgden echter de weg van hun hart en vaak trokken de familie en de gemeenschap na verloop van tijd wel weer bij.

Bladerend door dit album ziet u hoe tachtig echtparen zich hebben laten portretteren op het belangrijke moment van hun huwelijk. In de verhalen, soms in de eigen woorden van familieleden, soms samengesteld door de redactie, leert u hen beter kennen. Maar niet alleen hen, ook de Surinaamse samenleving als geheel in belangrijke fasen van haar geschiedenis.

 

Lucia Nankoe (samenstelling)
Trouwportretten, Surinaamse voorouders in beeld. Een album
Huwelijksfoto’s 1845-1950.
Uitgeverij In de Knipscheer, Haarlem, 2019
redactie Lucia Nankoe, Gerard Sweep, Jean Jacques Vrij
vormgeving Karel J. Berkhout
genaaid gebonden, oblong, 257 mm x 178 mm
uitvoering geheel in vierkleuren
rijk geïllustreerd met ruim 130 foto’s
156 blz., € 24,50
ISBN 978-90-6265-677-6
Het boek is uit en te bestellen bij de boekhandel of bij Buku: surinamica@gmail.com

 

1 comment to “Trouwportretten, Surinaamse voorouders in beeld”

  • Allereerst mijn complimenten, een prachtige weergave.
    Persoonlijk vind ik het jammer dat het over een periode gaat tot 1950. Ik snap heel goed waarom maar mijn ouders ; Chan Jon Chu , leven allebei nog en zijn getrouwd in 1954. Een bijzonder verhaal.

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter