blog | werkgroep caraïbische letteren

Tropenmuseum : Heden van het slavernijverleden

Opening 6 oktober 2017, 14.00 – 16.00 uur
Gratis toegang, meer informatie & aanmelden via Facebook.

Slavernij en de verhalen van de tot slaaf gemaakten maken deel uit van een gezamenlijk, door zwart en wit gedeeld verleden. In 1863 maakte de Nederlandse regering wettelijk een einde aan slavernij, maar honderden jaren van koloniale overheersing lieten sporen in onze maatschappij na die nog steeds voelbaar zijn.

Racisme, discriminatie en stereotypering zijn hier voorbeelden van. Het zijn voornamelijk zwarte Nederlanders voor wie de link tussen slavernij en ongelijkheid pijnlijk duidelijk is.Toch belichten de meeste tentoonstellingen, schoolboeken en uitingen van populaire cultuur dit onderwerp als een afgeronde geschiedenis. Veelal vanuit het perspectief van de kolonisator. Daarom wil het Tropenmuseum zijn bezoekers kennis laten maken met actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland. In nauwe samenwerking met wetenschappers, activisten en artiesten ontstond Heden van het slavernijverleden: een tijdelijke tentoonstelling, discussieplatform en opmaat en naar een nieuwe vaste presentatie over het koloniaal verleden in het Tropenmuseum.

Lees hier verder op de website van het Tropenmuseum

Zie ook Toine Heijmans, ‘Een nuchtere blik op de slavernijgeschiedenis; boosheid brengt je nergens’, de Volkskrant, 6 oktober 2017:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter