blog | werkgroep caraïbische letteren

Tropeninstituut schrapt negentig banen

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) schrapt negentig banen. De meeste banen verdwijnen bij de afdeling informatie en bibliotheekservices, het ondersteunend personeel en in het museum. Gedwongen ontslagen zijn onvermijdelijk. Vanwege de ingrepen stoppen verschillende activiteiten, waaronder de publieksbibliotheek. Dat heeft het Amsterdamse instituut dinsdag bekendgemaakt.Het schrappen van banen maakt deel uit van een reorganisatie, die volgens het KIT nodig is om de ‘levensvatbare’ onderdelen van het instituut overeind te houden. Het KIT blijft wel onder meer leverancier van adviesdiensten op het gebied van gezondheid, landbouw en duurzame economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden.

In 2011 werd bekend dat het kabinet de subsidie van twintig miljoen euro per jaar aan het KIT wil stopzetten. Dat geld van het ministerie van Cultuur was bestemd voor culturele functies, zoals het museum. Daarop kondigde het Amsterdamse instituut aan dat het Tropentheater en de publieksbibliotheek worden opgedoekt.
In november bleek dat het Tropeninstituut voor dit jaar toch nog eenmalig 15,3 miljoen euro zou krijgen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ondertussen moet het instituut zorgen dat het minder afhankelijk wordt van overheidsfinanciering.
Voor 2014 en 2015 is er nog geen honderd procent duidelijkheid over subsidies, laat het instituut dinsdag weten. Interim-bestuursvoorzitter Derk Vermeer stelt echter dat de reorganisatie de minimaal noodzakelijke ingreep is. “We weten dat de financiering in ieder geval sterk zal verminderen. De medewerkers hebben duidelijkheid nodig en de kosten lopen door; we nemen nu actie om de continuïteit van het instituut te verzekeren.”

De museale activiteiten hoopt het KIT overeind te houden door verdere samenwerking en mogelijke integratie met het Museum Volkenkunde in Leiden en het Afrikamuseum in Berg en Dal. De huidige presentatieplek aan de Mauritskade moet hierbij wel gehandhaafd blijven. Ook voor de erfgoedcollectie van de bibliotheek van het instituut wordt een oplossing gezocht.

[bron: Novum]

on 16.04.2013 at 18:23
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter