blog | werkgroep caraïbische letteren

TRIS-museum opent binnenkort deuren

Als het even meezit wordt over een paar maanden het TRIS-museum in Zwijndrecht geopend. Van de bekende YP-truck tot een Surinaamse djogo(bier)fles. Allerlei spullen die de ‘Jantjes’ – de oud-leden van de Troepenmacht in Suriname – doen denken aan Suriname in de jaren voor de onafhankelijkheid.

Ad van Wingerden van de Stichting Triskontakten vertelt enthousiast over het project. De gerestaureerde voertuigen staan in een loods. Maar er was volop ruimte over. “Boven de voertuigen hebben we een vloer gemaakt voor een expositieruimte.” De oud-militairen denken graag terug aan hun tijd in Suriname; er staan boekenkasten met 300 boeken over het land.

“Als je eenmaal in Suriname geweest bent en je leert de bevolking kennen, dat laat je laat nooit meer los.” Ook de Surinaamse bevolkingsgroepen krijgen daarom een plek in het museum. Ook de geschiedenis van de club zelf krijgt er een plekje met bijvoorbeeld een oude Atari computer uit 1981, waarop het blad Triskontakten werd gemaakt en de administratie van de tweeduizend leden werd bijgehouden.

Djogo
De djogofles is voor Van Wingerden belangrijk: “Zonder djogo kunnen we niet leven. Ik drink hem het liefst in Suriname.” De fles heeft daarom een prominente plek op het bureau gekregen. Verder zijn er onder andere antieke kaarten, apinties, een kazernebed, een koloniale kamer, kotomisi’s, vlaggen, een korjaal en veel foto’s te zien. Bij de tegel van het laatste TRIS-detachement heeft Van Wingerden speciale gevoelens: “Een witte hand in een zwarte hand met daaronder een gebroken ketting.”

Van Wingerden vertelt graag over zijn tijd in Suriname, waar hij in november 1969 naartoe ging. “Een enorme ervaring. We waren nog nooit uit de klei en nog nooit op zee geweest.” Ook de schepen waarmee de militairen ‘naar den vreemde’ gingen worden op kaarten getoond. Zelfs een oude taxi, waarmee de TRIS-militairen uit gingen, staat in het museum.

Het TRIS-museum wil de deuren nog voor de zomer openen.

[naar RNW, 18 januari 2012]

on 18.01.2012 at 21:06
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter