blog | werkgroep caraïbische letteren

Trefossa-avond in Almere op 13 oktober

De Surinaamse dichter Trefossa (1916-1975), pseudoniem van Henri de Ziel, wordt dinsdag 13 oktober door de Almeerse dichtersvereniging Aldichter tijdens haar elfde ‘Dode Dichters Leven’ in het zonnetje gezet.

Trefossa toonde aan dat het Sranantongo niet alleen een contacttaal was, maar ook een cultuurtaal. Hij schreef naast het Surinaamse volkslied gedichten in het Surinaams. Hij was in Suriname o.a. onderwijzer en bibliothecaris. Zijn eerste bundel “Trotji” dat aanhef of voorzang betekent, heeft zijn naam waargemaakt, doordat hij met zijn liefde voor de Surinaamse taal de creativiteit van veel Surinaamse dichters heeft vrijgemaakt. De Trefossa-avond wordt, heel toepasselijk, gehouden in restaurant de Ziel, bij het gezondheidscentrum Archipel in Almere-Literatuurwijk.

De inleiding zal worden gehouden door Ida Does die een documentaire over Trefossa heeft gemaakt en de muzikale entr’actes worden verzorgd door Henry Muldrow, die o.a. op muziek gezette gedichten van Trefossa zal zingen, begeleid door pianiste Francine Kersten. Hedy Jane Guds zal enkele gedichten in het Sranantongo voordragen. Dat het werk van Trefossa nog leeft, zal ook tot uiting komen in gedichten van Almeerse dichters die zich door Trefossa en zijn poëzie zullen laten inspireren.

Zaal open: 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur. Entree: 3 euro. Poëziestraat 166, 1321 HT Almere Stad (Literatuurwijk). Buslijn 4: Halte Literatuurwijk Midden.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter