blog | werkgroep caraïbische letteren

Transgenders Suriname richten organisatie op

Voorafgaand aan de vierde ‘Coming Out Loop’ in Paramaribo, zal op zaterdag 11 oktober 2014 de Launch van de stichting “Trans in Action”(TiA) plaatshebben. Deze “nieuwe” stichting is een op mensenrechten gebaseerde belangenorganisatie voor en door transgender personen uit Suriname.

Time-Magazine-Transgender-Tipping-Point-Laverne-Cox
Het werd opgezet als onderdeel van het ‘NO HARM project’ van de stichting Suriname Men United. “Het is een historisch moment voor Suriname, omdat het de eerste officiële aanzet is vanuit transgender personen om zichtbaar te zijn in onze samenleving en om behoeften, belangen en mogelijkheden om bij te dragen aan de ontwikkeling van deze Surinamers bespreekbaar te maken”, verwoordt de organisatie zich in een persbericht.
TiA: “transgender personen, komen over de hele wereld, in alle landen en in alle culturen voor (dus ook in Suriname). Het zijn personen, waarvan het gevoel van “man-zijn” of “vrouw-zijn” niet overeenkomt met het lichaam waarin ze geboren zijn. Zo komt het dus dat er mensen zijn, die als onderdeel van hun persoonlijk vormingsproces ervoor kunnen kiezen om de strijdigheid die ze ervaren tussen hoe ze zijn geboren en hoe ze zich voelen zoveel mogelijk tegen te gaan. Men kan bijvoorbeeld als vrouw door het leven gaan, terwijl men als man is geboren of omgekeerd al dan niet door operatief veranderingen aan te brengen aan het uiterlijk.
Een initiatiefgroep, of eerder een pioniersgroep, van Surinaamse transgender personen zegt dat ze niet langer een verscholen groep willen zijn in onze samenleving en stelt zich op het standpunt “nu of nooit!”: Door eigen organisatie op te zetten willen deze transgender personen samen met anderen op een actievere manier bijdragen aan de ontwikkeling van ons land”.
Bijzondere aandachtspunten
Omdat er zo weinig bekendheid is met transgender personen in onze samenleving, zijn er ideeën over deze groep die niet of niet helemaal de realiteit benaderen, is de organisatie van oordeel.
Verder is de hulp van andere transgender personen nodig om als transgender collectief bij te dragen aan de ontwikkeling van Suriname maar ook aan de ontwikkeling van de transgender personen zelf. Dit gegeven ziet Trans in Action als een duidelijk en concreet takengebied.
“Allereerst moet worden gewerkt aan eenheid en saamhorigheid van de grotere groep transgender personen en moeten we ervoor zorgen dat de percepties over transgender personen in onze samenleving onze realiteiten weergeven”.
Trans in Action hoopt op kort termijn partnerschappen aan te gaan met organisaties en personen om zo inhoud te geven aan haar visie: “Trans in action is de organisatie, die in samenwerking met andere organisaties en transgender individuen, nationaal en internationaal, positieve en effectieve veranderingen teweegbrengt op het gebied van werkgelegenheid, maatschappelijke acceptatie, onderwijs, veiligheid, gezondheid en het algemeen welzijn voor in het bijzonder de transgender gemeenschap in Suriname.”

[van GFC Nieuws, 10 oktober 2014]

 

 

Miss Yvanna Hilton
Na lang beloofd hebben wij eindelijk het interview gehouden met niemand anders dan miss Yvanna Hilton.

Ze was een beetje schor maar was toch bereid het interview te doen.

ST: Kan je wat over jezelf vertellen?

Yvanna: “Hmm wel mijn naam is Paris Yvanna (Hilton), leeftijd is mijn geheim en ik ben een webcammodel bij een Zweedse maatschappij. Mijn hobby’s zijn reizen, uitgaan, slapen en gewoon chillen met vrienden.”.

ST: Je bent best bekend in Suriname, waardoor komt dat?

Yvanna: “Dat is omdat ik de 1e transseksueel in Suriname ben. Dat houd in dat ik de 1e ben die echt een geslachtsoperatie is ondergaan. Je hebt anderen die wel borsten hebben, billen enzo maar die zijn nog geen operatie ondergaan. Dat kost ook erg veel geld, wat velen niet kunnen bekostigen.”

“Transgender zijn heeft te maken met je gevoel, iemand die transgender is voelt alsof hij/zij geboren is in het lichaam van de verkeerde sexe! Ik voelde mij ook zo dus vandaar dat ik al die operaties gedaan heb! Het is geen keus zoals vele mensen denken ,maar je wordt gewoon zo geboren en een transgender kind weet vanaf jongsaf al dat hij zich voelt als iemand van de andere sexe. Dat is iets heel anders dan homo zijn want homo’s zijn misschien verwijfd , sommigen van ze, maar ze zijn heel erg trots op het feit dat ze een penis hebben.”

“En dat is nu het verschil met transgenders, die worden depressief ervan als ze zien dat ze een geslacht hebben die in feite niet van hun is. Ik als transgender wist ook heel zeker dat ik geen homo was, want als ik 2 mannen met elkaar zag, dan wist ik ook dat ik dat niet was. Zoals ik het zie ben ik gewoon een hetero meid die valt op hetero mannen.”

ST: Je staat toch wel vaak in de spotlight. Hoe ga je hiermee om?

Yvanna: Wel, het ligt aan wat voor aandacht het is. Ik kan niet meer vrij op straat lopen zonder dat ik niet herkend word of dat ik word bestaard, en mensen zijn erg gauw geneigd om negatief over mij te praten wat ik erg jammer vind want daardoor lijkt het alsof het je niet gegund word. Maar aan de andere kant kan het ook leuk zijn, als mensen mij bijvoorbeeld vragen om foto’s met ze te maken of als kleine kinderen mij herkennen en me achterna komen rennen.

“Ik heb eerder een interview gedaan, dat was bij Tap A Bankstel waarbij ik gewoon vrij sprak over mijzelf, en sindsdien krijg ik soms berichtjes of mailtjes van mensen die mij om advies vragen over hun vriend of vriendin of hun relatie enzo. Sinds ik er openlijk over heb gesproken komen mensen ook makkelijker naar buiten als het gaat om hun seksuele geaardheid. Sommige mensen zien daar weer het negatieve in bijv. dat om mij hun kind zich anders is gaan gedragen om als mij te zijn. Maar geloof mij, als het in iemand zit dan komt het een keertje vanzelf naar buiten, maar misschien heeft die persoon of het kind nu gewoon een extra push gekregen om er over te praten. Ik moet zeggen dat ik ook allerlei berichtjes krijg van jongens die me allerlei soorten gekke dingen vragen. Soms vraag ik me echt af waarom ze denken dat ik zo makkelijk ben. Maar shemales zijn erg makkelijk wat dat betreft en geven die jongens dus het idee dat we allemaal zo zijn. “.

ST: Dit wat je nu doet, wilde je dat altijd doen of had je een andere droombaan?

Yvanna: “Ik heb altijd al stewardess willen worden. Sinds kleins af aan paradeerde ik met me koffertje want we reisden veel en toen vond ik het al leuk. Veel mensen vragen zich af waarom zo’n simpel baantje want het is gewoon eten en drinken voor mensen brengen, maar daar gaat het toch niet om? Ik heb het altijd leuk gevonden. Ik heb ook geprobeerd te solliciteren bij een niet nader te noemen vliegmaatschappij waar ik voorheen zo trots op was maar daar werd ik gewoon gediscrimineerd. Ze zeiden dat het was omdat ik een bepaalde diploma ontbrak terwijl ik weet dat het eigenlijk is omdat ze mij niet wilde accepteren zoals ik ben. Ik was echt teleurgesteld in ze maar ik blijf mijn best doen, desnoods doe ik het bij een buitenlandse vliegmaatschappij. Al moet ik uit het land verhuizen, ik doe het met alle graagte.. zo’n grote droom is het.”

ST: Je hebt al een tijdje een vriend, kan je wat over jullie vertellen?

Yvanna: We zijn al heel lang samen. De liefde is eigenlijk gegroeid, want we waren voorheen vrienden maar zo langzamerhand kwam er liefde bij kijken. Hij accepteert mij zoals ik ben. En er word veel geroddeld over mij, maar ondanks de vele negatieve roddels over mij, over hem etc. is hij toch met mij gebleven. Vele jongens toonden en tonen interesse in mij, maar vaak met de verkeerde bedoelingen en hij is niet zo.

ST: Het lijkt alsof je veel negativiteit over je heen krijgt, wat doet dat met je vertrouwen in de mensen?

Yvanna: Mijn vertrouwen is echt veel minder geworden. Ik vertrouw mensen niet zo snel meer. Waar ik eerst mensen snel in vertrouwen nam en mijn privédingen vertelde, ben ik nu een stuk voorzichtiger. Ik ben vaker teleurgesteld en dat is erg jammer. Soms lijkt het alsof mensen vrienden met me willen zijn omdat ze denken dat ik alles heb, en wanneer het dan tegenvalt dan hoor ik weer allemaal negatieve dingen over mijzelf.

ST: Wil je voor het laatst nog wat zeggen?

Yvanna: “Hmm wel, ik wil zeggen wees gewoon jezelf. Doe wat je leuk vind en ga jezelf niet in allerlei rare bochten wringen voor anderen. Niet veel.. maar dat wilde ik wel even doorgeven.”

[van surinamtrends]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter