blog | werkgroep caraïbische letteren

Willemstad – Anderhalf jaar geleden was Curaçao het decor voor de opnamen van de apocalyptische speelfilm The Coast. Althans voor de ‘teaser’ daarvan, want filmmaker Alaric Smeets is nog op zoek naar geld om de echte film te maken. De jonge Curaçaoënaar is op het eiland vooral bekend door zijn indringende documentaire Nostalgia over het leven en werk van componist, musicus en geheim agent Wim Statius Muller. Maar daar gaat verandering in komen.

coast

Teaser
In de wereld van Hollywood, waar Smeets woont en gestudeerd heeft, is een teaser een absolute vereiste om überhaupt aan geld te komen. “Financierders willen alleen nog maar interesse tonen, als er iets te zien en van goede kwaliteit is”, zo legt Smeets uit op de set.

Lokale financierders zijn welkom, maar Smeets zoekt het geld vooral in Amerika. Hij heeft al een aantal grote namen gestrikt via het Curaçao Filminstituut, waaronder specialeffectsmaker Audrea Topps-Harjo. Zij heeft onder andere voor Peter Jackson en Steven Spielberg gewerkt.

De timing is volgens Smeets perfect. “Dubbelspel komt binnenkort in première en zet Curaçao op de kaart. Daarvan kunnen wij profiteren in Amerika. The Coast is een actiefilm, maar zet dat genre redelijk op zijn kop, omdat het in de tropen plaatsvindt.”

 

alaric-smeets

Alaric Smeets. Foto © Dick Drayer

Timeline

Het team van 25 medewerkers en zestien acteurs, allemaal lokaal gerekruteerd, filmden op verschillende locaties, waaronder Caracasbaai, Hòfi Pastoor, Fuik en St. Joris. De teaser is deze week gelanceerd. Volgend jaar hoopt Smeets al te kunnen beginnen met de echte film.

“Zoals het er nu naar uitziet, is de derde versie van het script in januari klaar. De pitch-package voor financierders kan er in februari uit. Zes maanden hebben we denk ik nodig om het geld bij elkaar te krijgen. Dan kan de pre-productie in de zomer beginnen en gaan we in het najaar draaien. Met twee beroemde acteurs erbij.”

Als Smeets de film kan draaien in 2017 is dat binnen drie jaar van concept tot speelfilm. “Dat is ongebruikelijk snel voor een speelfilm. Je moet gemiddeld aan vier tot vijf jaar denken. Inclusief script ontwikkelen in financieringen. Dus als we het halen zijn we hopi lihe. En anders, een jaar later, is het conform de norm.”

 

Dick Drayer was een middag op de set en maakte deze reportage

[van De Achterkant van Curaçao, 28 december 2016]

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter