blog | werkgroep caraïbische letteren

Tori Oso Utrecht

De vakantie begint voor velen ten einde te lopen. Doorgaans last Tori Oso Utrecht in juli en augustus een zomerstop in maar dit keer was er toch sprake van een paar samenwerkingen/activiteiten.

In samenwerking met RAUM Utrecht, Tori Oso Utrecht en Macnack Verbindt zijn er twee onderdelen georganiseerd in de programmering van de zesweekse Stadscamping in Leidsche Rijn. Van 8 juli t/m 21 augustus kunnen bezoekers een feestje van hun zomer maken op het terrein van RAUM. Een divers programma met o.a. workshops, muziekoptredens, openluchtbios, DIY Barbeque en nog veel meer. De twee onderdelen uit de programmering zijn: Marley’s magische voorleesmomento.lvMarlon Bakboord en de Kawina Percussie workshop o.l.v. Giovanni Essed. Zaterdag vindt de zesde en laatste keer plaats.

Tijdens Marley’s Magisch Voorleesmoment genieten kinderen van mooie verhalen waarin hun eigen geweldige verbeeldingskracht wordt gevoed. Er waren maar liefst 6 voorleesmomenten met ieder moment een boek uit een andere cultuur, waaronder Anansi de spin.
Zaterdag 20 augustus | 10.00 uur | Tickets 4,50 incl admin. kosten, geldig voor 1 volwassene en kind | Boek je ticket

In de Kawina percussie workshop maak je kennis met de Surinaamse percussie-instrumenten zoals de hari, de koti, de skratji en nog enkele anderen. We gaan een stukje van de geschiedenis van deze muziek belichten maar gaan natuurlijk ook een poging wagen om de instrumenten met z’n allen te bespelen.
Zaterdag 20 augustus | 15.00 uur | Tickets 4,50 incl admin. kosten, geldig voor 1 volwassene en kind | Boek je ticket

Buku nanga kuku (Boek met koek) in Savannah Bay – Surinaamse trouwportretten
Aankomende zaterdag, 20.00 uur, volgt weer een editie Buku nanga kuku. Het concept is ontstaan in 2012 en gestart in buurtcentrum Oase i.s.m. Lucinda Malbons. We hebben het boek, de (Surinaamse) koek, de auteur én het publiek. Inmiddels werken we alweer een flink aantal jaar met boekwinkel Savannah Bay.

Zaterdag zijn auteur Lucia Nankoe en gast Maayke Botman aanwezig om te spreken over het boek Surinaamse trouwportretten, Fotovertellingen uit het Surinaamse verleden 1868-1950. De ruim 140 familiefoto’s en -verhalen maken inzichtelijk hoezeer Surinamers onder Nederlands bestuur naar alle windstreken zijn afgereisd. Zij vonden hun partner soms elders, op Aruba, Curaçao of Bonaire, voormalig Nederlands Oost-Indië, Nederland of Noord-Amerika.  Het boek geeft een beeld van door huwelijk verbonden levens van Surinamers die (lands)grenzen, etniciteit of religie overschrijden. De familiegeschiedenissen laten zien dat dit zelden gemakkelijk ging.
Wil je de avond ook bijwonen? Stuur snel een mail naar torioso@gmail.com. Bijdrage 6 euro incl. een stuk koek. Meer informatie via de website van Tori Oso Utrecht. Het boek is online te koop maar ook bij Savannah Bay te vinden en kan op de avond zelf gesigneerd worden door Lucia Nankoe. 
Er is veel media aandacht en belangstelling voor het boek en de expositie Surinaamse trouwportretten. De expositie is nog te bezoeken t/m 7 september in FOAM fotografie museum in Amsterdam.

Boekpresentatie Vrouwen die muren afbreken

 Het boek Vrouwen die muren afbreken; 22 opbouwende verhalen is af en de crowdfunding is succesvol afgerond! Het boek bevat 22 inspirerende verhalen opgetekend door Véronique Konings en 22 prachtige foto’s gemaakt door Ilvy Njiokiktjien van hedendaagse Utrechtse vrouwen die figuurlijk muren afbreken in de samenleving. Ons bestuurslid Natalja Macnack, is  samen met andere Utrechtse vrouwen, waaronder Linda Nooitmeer, Robin Meerman, Nancy Jouwe, Melody Deldjou Fard, Marjon Moed, Jody Rouwenhorst, Gabriel Erlach opgenomen in het boek. De inspiratiebron voor projectleider Véronique Konings, was de heldendaad van de zestiende-eeuwse Utrechtse Trijn van Leemput

Zondag 4 september vindt de boekpresentatie plaats in bibliotheek Neude te Utrecht. Je kunt je zowel aanmelden voor de boekpresentatie (16.45 – 17.30 uur) of de boekpresentatie inclusief de workshops (12.30 – 17.30 uur). Aansluitend is iedereen welkom bij de borrel.Wil je het boek vast pre-orderen, bezoek dan de website van Uitgeverij Lente, zodat je ‘m als een van de eerste in bezit krijgt.


Hopelijk tot ziens bij een van de activiteiten!
Vriendelijke groet,
Tori Oso Utrecht

www.torioso.nl | www.twitter.com/toriosoutrecht | Facebooklink Tori Oso Utrecht
Volgende Buku nanga kuku: 23 september. Gast Shanti Silos over haar dichtbundel Moi Sranan. Aanmelden: torioso@gmail.comMeer info via de website.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter