blog | werkgroep caraïbische letteren

Tori Oso-avond met Frits Wols

Op de Tori Oso avond van de maand april (woensdag 24 april) staat Frits Wols centraal. De geheel gereviseerde [sic] versie van zijn roman Het groene labyrint wordt gepresenteerd. Verder laat hij zijn vertelkunst horen.

Wols is een begaafd verteller die zijn gehoor kan boeien in verschillende talen. Hij beheerst zowel het Nederlands, het Engels als het Sranan perfect. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Glen Karg, Bongo Charley, Edward Wong-Loi-Sing en Andy Leysner.  Frits Wols (pseudoniem van Eugène Wilfried Wong-Loi-Sing) werd in 1938 geboren in Groningen,Saramacca. Hij volgde een opleiding voor leerkrachten. Na een loopbaan in het onderwijs werd hij secretaris-generaal bij de Nationale Unesco Commissie Suriname. Inmiddels is hij gepensioneerd. Wols is ook voorzitter geweest van Schrijversgroep ’77. Hij heeft aardig wat literair werk op zijn naam staan, waaronder dichtbundels, jeugdboeken en een roman. De liefde voor en kennis van de natuur komen in zijn werk duidelijk tot uiting.

Het groene labyrint  van schrijver Frits Wols werd eerder uitgegeven door de Volksboekwinkel in de zeventiger jaren. Deze derde, geheel herziene druk, is onderdeel van het fonds van Publishing Services Suriname.  

Het is 1963. Meester Eugène Wong is gestationeerd in Galibi, of Karinjakondre, zoals hijhet dorp aan de monding van de Marowijnerivier noemt. Onderwijzers in verafgelegen gebieden deden in die tijd vaak ook het werk van ziekenbroeder. Zo moet Wong op een avond een zwaargewonde man naar een ziekenpost vervoeren over de woelige Marowijne. Op de terugweg krijgt hij averij met zijn piaka. Hij weet de oever te bereiken, maar verdwaalt in het groene labyrint. Meester Wong weet zich in leven te houden met awara’s en de resten van de maaltijd van een tijger. Net als de eenzaamheid van het bos zijn geest begint te beïnvloeden, ontmoet hij twee zonderlingen. Alleen door zijn sterke wilskracht kan hij aan de macht van de mannen ontsnappen en lukt het hem de weg terug naar huis te vinden.

Het boek wordt gepresenteerd op 24 april 2013 in Tori Oso. Frits Wols zal geïnterviewd worden door Anne Huits. Het publiek mag deelnemen aan het interview. Zijn boeken zullen op de avond voor een speciale prijs te koop zijn en Wols zal de boeken signeren. Het tweede deel van de avond wordt gevuld met muziek en vertellingen. Wols’ verhalen zijn gegrepen uit zijn jeugd in Saramacca of zijn tijd als Unesco-man, toen hij vaak op buitenlandse missies werd uitgestuurd.

De muziek komt van Glenn Karg, Bongo Charley, Edward Wong-Loi Sing en Andy Leysner. De avond is vrij toegankelijk en begint om 20.00 uur.  

[Mededeling van Schrijversgroep ’77]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter