blog | werkgroep caraïbische letteren

Tori battle in nieuw jasje

door Audry Wajwakana

Paramaribo – De eerste Tori Battle vorig jaar december viel bijzonder in de smaak. Dat er een vervolg van zou komen was dus te verwachten. Schrijversgroep ’77 (S’77) organiseert 11 december de tweede editie, die enigszins een andere opzet kent. In plaats van twee groepen nemen dit jaar acht individuen het tegen elkaar op.    

De deelnemers zijn: Nowilia Tawjoeram, Gerard ‘Jorobodjie’ Maynard, Eddy Lante, Guillaume Pool, Frits Wols, Sombra, Don Walther en Voz.

Regels

Ismene Krisnadath voorzitter van S’77, zegt dat enkele regels zijn gewijzigd. De verteller krijgt minimaal tien tot maximaal vijftien minuten de tijd om het verhaal voor te dragen. “Het mogen in geen geval losse moppen of verhalen zijn. De tori moet een geheel vormen”, zegt ze. De deelnemers mogen om hun tori te ondersteunen ook gebruikmaken van percussie- instrumenten of een audio-instrument. “Maar dan gaat het alleen om de klanken. Het elektronische instrument mag niet ingesproken worden en de instrumenten mogen alleen door de verteller bediend worden.”

Mengelmoes

Deelnemer Frits Wols reageert enigszins tevreden over de kleine veranderingen. Vorig jaar kwamen de vertellers van Tori Oso tegenover de vertellers van Schrijversgroep ’77. Wols kreeg het gevoel dat de groep van Tori Oso haar aanhang had gemobiliseerd. “Als ik wist dat Scholsberg (winnaar Tori Balle 2012 … red.) met zulke boeiende verhalen zou komen, zou ik mij in de groep van schrijvers beter voorbereiden”, zegt hij. Toch merkt Wols op dat hij bij deze battle die voorbereiding niet nodig heeft. “Het wordt een leuke mengelmoes van waargebeurde verhalen van het binnen- en buitenland.” Hij heeft er een beetje moeite mee dat het geen losse verhalen mogen zijn. “Als verteller moet je vrij zijn. Maar ik zal mijn best doen om mij aan de vastgestelde regels te houden”, zegt hij opgewekt.  

Aangrijpend

Gerard ‘Jorobodjie’ Maynard doet voor het eerst mee aan zo ‘n verhalenwedstrijd. Hij is begin dit jaar geremigreerd. “In Nederland heb ik veel verhalen op de radio verteld en ook nu hier in Suriname.” “Sowieso heb ik meer dan tweehonderd verhalen te vertellen.” Onder zijn artiestennaam zal hij het verhaal vertellen over de wijze en een prostituee. “Mensen moeten hun zakdoeken meenemen, want het is een aangrijpend verhaal dat gebaseerd is op de realiteit”, ligt hij een tipje van de sluier. De winnaar wordt net als vorig jaar door het publiek gekozen, maar dit jaar middels stemmen. De vertellingen starten om kwart voor acht en eindigen rond kwart voor tien. Omstreeks kwart voor elf moet de winnaar bekend zijn; die krijgt dan de prijs van SRD. 250,- als blijk van waardering. De organisatie vraagt bezoekers een vrijwillige bijdrage om de organisatiekosten te helpen dekken. Ook dit jaar is Andy Plak de conferencier.  

[uit de Ware Tijd, 19/11/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter