blog | werkgroep caraïbische letteren

Toneelstuk Ingi Wipi vanavond in première

door Edward Troon

“Un Kraka, luisteren, over precies acht minuten begint de generale repetitie van Ingi Wipi,” galmt de stem van Selwien Paal door de lege zaal van het Cultureel Centrum Suriname (CCS). Hij drilt zijn acteurs net zolang tot hij als regisseur tevreden is. “Un Kraka betekent elkaar vasthouden, elkaar de ruggensteun geven die we nodig hebben,” zegt Paal in de pauze donderdagavond aan Starnieuws. Hij vindt dat toneel het ideale medium is om boodschappen en levenslessen, op het publiek over te brengen.

 

De toneelgroep Un Kraka. Derde van rechts achter, Selwien Paal. Vanavond wordt de première van het toneelstuk ‘Ingi Wipi’ in CCS uitgevoerd. (Foto: Edward Troon)

“De regisseur geeft een korte samenvatting van het toneelstuk. “Ingi Wipi is een yeye stuk, dus geen winti, geen culturu. We hebben allen een yeye die ons leidt en de persoon bij wie hij is gehuisvest, is zijn asi. De yeye in dit stuk is een ingi die zijn asi veel geeft en verwacht van hem veel terug te krijgen. Hij krijgt uiteindelijk niets, maar komt dan zelf zoeken. Omdat hij gaf en niet kon krijgen, is hij overgegaan tot het straffen van zijn asi en dat is die wipi. Dat zijn geen echte zweepslagen, maar tegenslag die de asi gaat voelen. De achteruitgang niet alleen in financieel opzicht, maar in alle opzichten.

Paal is ongeveer 26 jaar bezig met toneel. “Edwin Geffrey heeft mij ontdekt. Hij heeft mij gebracht naar meneer Iwan Spier, die had de toneelgroep Suna. Daar ben ik begonnen met toneelspelen, het acteren. Het is een heel mooi iets, je moet gewoon een persoonlijkheid neerzetten die je zelf niet bent.” Hij heeft na Suna op de planken gestaan met Du Leti, De Stoodges en Wan Denki.

Na een poosje stil te hebben gestaan, is hij in 2016 samen met Muriel Massé, Iwan Terborg en Raymond Venlo, Un Kraka begonnen. Zij vormen de ervaren kern van de groep die met jonge aspirant acteurs is aangevuld. De groep die vanavond en zaterdag op de planken staat bestaat uit vijf mannen en negen vrouwen, van wie de jongste veertien is en de oudste 59 jaar.

Paal wil graag toneelervaring overdragen aan jongeren om zo vers bloed te brengen in de toneelwereld. “Ik word niet jonger en toneel is iets dat ik ben komen ontmoeten. Vergeleken met tien jaar terug moet ik zeggen dat het aardig is gaan doodbloeden. Alleen maar als je kijkt naar de groepen die er waren, Suna, Wan Denki, Mix Max, Un Ala Dja, Stoodges, Akuba Krioro, Mofina Pikien. Nu is het alleen A Sa Go die iets doet.”

[uit Starnieuws, 2 februari 2018]

on 02.02.2018 at 10:27
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter