Ton Hagemeijer overleden
Ton Hagemeijer is overleden, de man die met een enorme passie voor geschiedenis en betrokkenheid met Suriname, de toerismesector in Commewijne een boast gaf door de plantage Frederiksdorp te restaureren en om te bouwen tot de meest gewilde toeristenplaats in het district. Hagemeijer werd 82 jaar.
In 2019 werd Ton Hagemeijer door de Utrechtse politieman Dwight Van van de Vijver ter verantwoording geroepen. In de rootszoekersprogramma televisieserie Geboeid, terug naar de plantage van de NPO klopte hij aan bij Hagemeijer – die zich toen al uit als pensionado had teruggetrokken uit Frederiksdorp. Van van de Vijver vroeg of Hagemeijer zich als Nederlander was komen verrijken in Suriname. Kennelijk had Hagemijer geen dossier bij de Nederlandse politie, anders had de politieman kunnen weten hoeveel investeringen, onderzoek en energie Hagemeijer gestoken had om de oude plantage verantwoord te restaureren en tot een bloeiend toerismebedrijf te maken. Voor zijn domme actie werd de politieman beloond door de EO met een eigen televisieprogramma.
In Parbode van 20 december 2019 zei Ton Hagemijer tegen Inge van Breda: ‘Wij waren de eersten die in Commewijne met toerisme begonnen.’
Geboren en getogen in Den Haag (Nederland), woont Ton Hagemeijer nu al zo’n 57 jaar in Suriname. Ton is geboren op 25 januari 1942. Zijn vader was timmerman en zijn moeder huisvrouw, maar kluste af en toe wat bij als huishoudster. Toen Ton op de lts zat, fietste hij elke dag naar Scheveningen; na schooltijd lekker uitwaaien op het strand zat er niet in.
“Daar had ik helemaal geen tijd voor, ik was altijd aan het leren of aan het bijklussen. Mijn vader had het niet breed en ik was dertien toen mijn moeder overleed, dus ik was eigenlijk alleen met mijn vader. Dat was een erg moeilijke periode. Ik probeerde in de weekenden en in de vakanties bij te klussen door tomaten te plukken in het Westland. Op die manier probeerde ik het geld voor de schoolboeken bij elkaar te krijgen.”
Toen de militaire diensttijd aanbrak, vertrok Ton in 1962 naar Suriname om bij de Troepenmacht in Suriname (TRIS) de diensttijd te voltooien. De tocht van Nederland naar Suriname was volgens Ton een heel evenement. “Ik ging met de boot via Madeira, Trinidad en toen naar Paramaribo. In eerste instantie dacht ik: ‘Waar ben ik beland?’. Maar naarmate ik langer bleef, viel het eigenlijk wel mee.”
“Als TRIS-militair moesten we de dienst lopen en de wacht houden bij het gouvernementshuis. Ook gingen we op patrouille naar het binnenland – we hebben twee keer de tocht van Albina naar Moengo gelopen.
Het hele artikel is te lezen in het decembernummer van Parbode. Klik hier