blog | werkgroep caraïbische letteren

Tom Adelaar: Surinamer op Wall Street

door Lex Veerkamp

 

Tom Adelaar is een tragikomisch film over een student die voor roem en rijkdom gaat, een soort Nederlandse The Wolf of Wall Street. Het verschil? Deze zakenman in spé komt uit Suriname.

 

Sharif, een Surinaams-Nederlandse jongen, gaat werken voor een opportunistisch callcenter van een beleggingsmaatschappij die handelt in een niet bestaande soort bitcoins. Zijn eerste deals over de telefoon gaan mis als hij voor het mondelinge contract zijn volledige achternaam moet uitspreken. Met zulke hardnekkige vooroordelen gaat Sharif het nooit redden in de wereld van het snelle geld. Hij neemt daarom de identiteit van Tom Adelaar aan, een oer-Hollandse naam. Daarmee komt het succes en het geld, maar met een nieuwe identiteit raakt hij steeds meer in een existentiële identiteitscrisis. Hij verdient goed en wordt eindelijk geaccepteerd, maar hoeveel van zichzelf is hij bereid op te offeren om er echt bij te horen? In de woorden van scenarioschrijver Ashar Medina: “Kiest hij om zichzelf te verloochenen voor het kapitaal. Wil hij zijn ziel in de waagschaal leggen? Of wil hij kiezen voor zichzelf om erachter te komen wie hij wil zijn in het leven.” In deze film over geld, macht en rijkdom is het de vraag wat meer waard is: je banksaldo of je roots.

Ashar Medina studeerde in 2015 af aan de Filmacademie. Eerder schreef hij het scenario voor Jungle, een One Night Stand aflevering uit 2017, over het gelijknamige vluchtelingenkamp in Calais. Tom Admiraal is gebaseerd op eigen ervaringen. Deels is het een persoonlijk verhaal – hij is zelf Surinamer en heeft ook ooit in een callcenter gewerkt – en deels is het een verhaal over het Nederland van nu. Ashar Medina: “Het is een tragikomisch verhaal, waarbij mensen hopelijk meegaan met het drama en met de comedy. Er kan gelachen worden, maar in de kern gaat het over een zwarte Surinamer in Nederland, die zich een speelbal voelt. Van zijn omgeving krijgt hij mee dat hij het spel mee moet spelen, maar als Surinamers blijven we buitenstaanders, hoe graag we ook willen meedoen.” De invloed van de familie, met de dominante moeder, wordt sterk aangedikt en met veel humor belicht. “Familie is een dagtaak”, verzucht Sharif. Ook het vasthouden aan de Surinaamse cultuur (inclusief het winti-geloof) tegenover het aanpassen aan de Nederlandse mores, zorgt voor komische situaties.

Anansi, de spin die al zijn tegenstanders steeds te slim af is, wordt gebruikt om de film in een raamvertelling te gieten. Regisseur Gonzalo Fernandez regisseert de film met bijzonder veel flair. Scenarist Ashar Medina is een fan van filmmaker Martin Scorsese en dat is te merken. Tom Admiraal is een uitbundige gemaakte film, die werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama en Beste Acteur Televisiedrama (Yannick Jozefzoon).

Tom Adelaar, 50 min. Film in het kader van OneNightStand 2018
Uitzending: Zaterdag 20 oktober, 22.03 uur op NPO 3

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter