blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Toerisme Caribisch gebied gegroeid in 2014

Paramaribo – Het afgelopen jaar is de toerismesector in Suriname net als in de rest van het Caribisch Gebied gegroeid. In 2014 bezocht een recordaantal buitenlandse gasten de regio: 26,3 miljoen. Dat was 5,3 procent meer dan in 2013.

 

Suriname ontving tussen januari en juli 140.878 buitenlanders, ofwel een stijging van 1,4 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat staat in het rapport Caribbean Tourism Review van de Caribische Toerismeorganisatie (CTO). Het is aannemelijk dat het aantal bezoekers veel hoger was, aangezien de cijfers van het tweede halfjaar niet in de statistieken zijn verwerkt. Doorgaans bezoekt een groot aantal mensen, voornamelijk uit Nederland, Suriname tussen november en december.

Ook in 2014 kwam het gros van de bezoekers in het eerste halfjaar uit Nederland: 52.966. Dat was een stijging van 5,9 procent vergeleken met dezelfde periode in het jaar daarvoor. Het aantal Amerikanen dat naar Suriname kwam, is met 9,2 procent gestegen naar 4.569. “Het afgelopen jaar hebben we meer bezoekers gehad dan ooit tevoren, ons vijfde jaar op rij van groei, en bezoekers hebben meer geld in het Caribisch Gebied uitgegeven dan ooit daarvoor”, zei CTO-voorzitter en toerismeminister van Barbados, Richard Sealy, bij de presentatie van het rapport tijdens een persconferentie op Barbados.

 

Volgens de organisatie hebben toeristen in 2014 ongeveer 29,2 miljoen US dollar besteed. Dat is 3,9 procent meer dan het jaar daarvoor. De organisatie merkt op dat de brandstofprijzen in 2014 fors zijn gedaald en verwacht dat de daling dit jaar zal doorgaan, waardoor reiskosten verder zullen afnemen. Dit zal waarschijnlijk resulteren in groei van het aantal reizigers. Deze verwachting wordt ondersteund door de verbeterende economische situatie in Noord-Amerika en Groot-Brittannië. Daarnaast hebben veel bestemmingslanden nieuwe vliegroutes toegevoegd om de vervoerscapaciteit naar die landen te vergroten. Verder wordt gemeld dat in verschillende landen in de regio wordt geïnvesteerd in nieuwe hotels of uitbreiding van bestaande accommodaties.

 

[uit De Ware Tijd, 14/02/2015]

 

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter