blog | werkgroep caraïbische letteren

Tikkop van en met Adriaan van Dis

Tikkop van Stichting Julius Leeft! in de regie van John Leerdam

Zuid-Afrikaroman van Adriaan van Dis als geënsceneerde muzikale reading.

Met Adriaan van Dis, Frits Barend, Sylvana Simons, Raymi Sambo, Izaline Calister, Noraly Beyer, Maartje van Weegen, Jeffrey Spalburg, Gerda Havertong, Rocky Tuhuteru e.v.a. en geschreven door Paulette Smit, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Alex Klusman.

Première zaterdag 7 februari 2015, Stadsschouwburg Amsterdam, 19.30 uur.

SJL!_logo_zw-oranje_RGB

Na Claus!, Hoe duur was de suiker? en Kain Pikul II, presenteert Stichting Julius Leeft! de geënsceneerde, muzikale reading Tikkop, naar de roman van Adriaan van Dis en in de regie van John Leerdam. Ook deze keer worden er speciaal voor het jaarlijkse event nieuwe songs en teksten geïnspireerd op het boek geschreven. Diverse coryfeeën uit de politiek, kunst en wetenschap verlenen ook voor deze editie hun medewerking.

Tikkop - Stichting Julius Leeft!

Zuid-Afrika. De strijders tegen apartheid hebben veel opgeofferd en er niks voor teruggekregen. Het verschil tussen have en have nots is groter geworden. De werkeloosheid is gestegen. De blanken hebben hun villa’s. De zwarten wonen nog steeds in townships. De jeugd is verslaafd aan drugs. In dit klimaat vertrekt een Nederlandse journalist naar het land om te zien of er nog iets van de positiviteit van de apartheidsstrijd over is. Zuid-Afrika, het land waar Nederland van oudsher banden mee heeft, lijkt niet de vreedzame Rainbow Nation die Nelson Mandela voor ogen stond. Armoede, misdaad en corruptie tekenen de nieuwe natie.

Tikkop is het verhaal van de strijd die Zuid-Afrika geleverd heeft tegen de apartheid en de vele Nederlanders die hebben meegestreden. Er is liefde gedeeld, er zijn vrienden verraden, idealen verloochend. De werkelijkheid van het nieuwe Zuid-Afrika is echter anders dan de droom van toen.

Verloren gegane idealen, superioriteit en zendingsdrang uit zelfbehoud, tekenen het Nederland van nu.
Tikkop stelt de vraag centraal in hoeverre het leven bepaald wordt door omstandigheden en etnische afkomst. En of Nederland en Nederlanders verantwoordelijk zijn voor het leed van anderen?

Tikkop is te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam: zaterdag 7 februari, 19.30 uur (première) en zondag 8 februari, 13.00 uur. Kaarten via www.ssba.nl.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter