blog | werkgroep caraïbische letteren

Tijd zal ons leren

Wie zijn onze verzetshelden? Romana Vrede en MC, singer/songwriter OTION herdefiniëren in Tijd zal ons leren het woord ‘held’ en vertellen onbekende verhalen van zwarte, bruine en witte helden tijdens onze koloniale tijd.

Van opstandeling tot verzetsheld

De geschiedenis is, tot nu toe, niet geschreven door de verzetsstrijders, maar door de kolonisten. Een Afrikaans spreekwoord luidt: het verhaal van de jacht wordt niet verteld door de leeuw, maar door de jager. Tijd zal ons leren vertelt het verhaal van de leeuw, van de verzetsstrijders, van de mensen die weerstand boden, zich uitspraken, vochten en opstonden tegen de bezetting en slavernij in Azië, Afrika, het Atlantisch gebied en Europa. 

Met woorden van Romana, en spoken word en muziek van OTION vertelt Tijd zal ons leren over de andere kant van de medaille en herdefiniëren zij het woord ‘held’.

Het idee voor Tijd zal ons leren is vlak na de moord op George Floyd, tijdens de wereldwijde Black Lives Matter-demonstraties en in het midden van een wereldwijde pandemie, ontstaan. Wat begon als theatervoorstelling voor dertig mensen is uitgegroeid tot een reis vol met (onbekende) verhalen, een talkshow, een podcast en deze tv-registratie: Tijd zal ons leren.

Over Romana Vrede

Romana Vrede is acteur, theatermaker en schrijver. In haar debuutroman De nobele autist beschrijft ze de relatie met haar autistische en verstandelijke beperkte zoon Charlie en in 2016 maakte ze de voorstelling Who’s Afraid of Charlie Stevens over hem. Vrede speelde in verschillende films en series waaronder MoordvrouwHiernamaals en De matchmaker. Sinds 2017 maakt ze deel uit van Het Nationale Theater (HNT), het jaar waarin ze de Theo d’Or voor haar rol in Race ontving. Dit jaar speelt ze een hoofdrol in de speelfilm I Don’t Wanna Dance.  

Over OTION

OTION (spreek uit: ocean) is een MC, singer/songwriter, poëet en danser van Amsterdamse bodem. Hij is geïnspireerd door hip hop, neo-soul, en al het ritmische en spirituele wat hem verbindt met zijn Afro-Surinaamse roots. Zijn live performances zijn een mix van afro/neo-soul loopstation soundscapes waarmee hij songs, spoken word poetry, rap en dans op een vloeiende manier verbindt.

Over Het Nationale Theater

Het Nationale Theater is het grootste reizende toneelgezelschap van Nederland. We maken voorstellingen die je kijk op de wereld vergroten. Voorstellingen om je in thuis te voelen. We bewerken klassieke stukken en maken nieuwe stukken over onderwerpen van nu. We vertellen verhalen die we vinden op straat in de wijken van Den Haag of reizend door het land. Alle verschillende stemmen die we horen, brengen we op het podium van onze eigen theaters en van die in het land. Meer informatie hierover op www.hnt.nl. 7:57 min

NPO Cultuur

Tijd zal ons leren is een programma in het kader van het Actieplan Cultuur van de NPO, waarmee de publieke omroep muzikanten en kunstenaars een alternatief podium wil bieden tijdens de coronacrisis; een co-productie tussen Het Nationale Theater, Vrede Media en VPRO. 

Tijd zal ons leren
creatie spel en tekst: Romana Vrede
muziek en performance: OTION
visagie: Viola Sarkodee
productie HNT: Monique Koppers
productie Vrede Media: Benny Stroet
decor: Joop Spies
belichting: Iain Hoefnagel
audio: Yvo Pas
bouw inspiciënt: Koen Veltman
zakelijk leider HNT: Lidy Klein Gunnewiek
audiomixage: Marc Broer
camera & belichting: Ramon de Boer, Marijn Zurburg, Guus Albregts
kleurcorrectie: Mengwerk, Jimmy Samin
montage: Gerrit Jan van Putten
leader: Joost Gulien 
productie: Jacqueline van Kollenburg
meercamera regie: Reinier Bruijne

Met dank aan Noël Fischer, Willemijn Barelds, Lidy Klein Gunnewiek en alle medewerkers van het Nationale Theater.

Kijk nu op NPO Start

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter