blog | werkgroep caraïbische letteren

Tien jaar Anand Dwarka met geheel nieuwe expo

door Tascha Samuel

Paramaribo – Nog maar 32 jaartjes jong, maar hij is al tien jaar bezig hard aan de‘kunstweg’ te timmeren. “Ik heb heel hard mijn nest gedaan denk ik. Want het is een keuze die ik heb gemaakt om fulltimekunstenaar te worden. Dus dan kan je niet op mensen zitten wachten”, geeft Anand Dwarka aan. Hij viert zijn tien jaar kunstenaarschap met een solo-expositie in de hal. ‘Celebration of Anand Dwarka’ opent op 26 september en duurt tot 2 oktober. Hij viert dit jubileum met een expo met 34 gloednieuwe werken.

Wat nieuws

Wellicht zou de titel van de expo een beetje zelfverheerlijkend overkomen, maar wie Dwarka kent, weet dat de kunstenaar zelf heel bescheiden is, maar wel zijn zelfwaarde kent. “Ik heb mezelf uitgedaagd om wat nieuws te presenteren. Ik sta erom bekend dat mijn werken een beetje donker zijn, maar ik heb geëxperimenteerd met lichtere kleuren in combinatie met donkere.” Voor de kunstenaar is schilderen een ultieme expressie van een momentopname. “Het is een spiritueel iets. Elk moment is voorbijgaand, maar elk moment heeft iets bijzonders. Als ik dat vindt dan komt het op mijn canvas”, legt de artiest zijn werkwijze uit. De natuur, het vrouwelijk schoon en zijn gedachte over het naast elkaar moeten leven zonder begrenzing in een samenleving, zijn terug te vinden in zijn werken. “Als ik een vrouw schilder, is dat niet een vrouw van een bepaald ras maar een mix van verschillende.”

Diepgeworteld
Van schuchtere jongeman is hij uitgegroeid tot een gezellige lachende jongeman die ‘vol’ is van zijn ambacht. Dwarka ademt kunst. Als prenasi boy afkomstig van Weg naar Zee, was kunstenaar worden niet het eerste dat op zijn lijstje stond. Hij hielp zijn vader al in de landbouw en dus landbouwer worden zat er dik in. Maar het talent kon na vele tekenschriften vol niet miskent worden. Nu tien jaren later is boytie nog steeds diepgeworteld in zijn werken, te merken aan zwampen en bosrijk gebied dat terugkomt in zijn werken. Maar zijn beeld is wel verbreed. Reizen is een heel belangrijk deel geworden van zijn kunstperceptie. Dwarka heeft al aan vele solo- en groepsexposities meegedaan in Suriname, Frans-Guyana, Chili, Curaçao en Nederland. “Wat ik meemaak in die landen, de andere culturen en leuke momenten zijn een grote inspiratie voor mij”, zegt Dwarka.

Kracht van kleuren
“Wat ik zie, voel,droom en beleef dat komt op het canvas en daardoor kan men ontdekken wie ik ben.” Hij geeft aan dat het aanvoelen van een ruimte en de mensen om hem heen heel belangrijk zijn. “Soms kom je ergens en je voelt al dat het leuk gaat worden.” Hij gelooft heel erg in de expressieve kracht van kleuren. ‘Mensen die vastzitten in iets zullen vaak in een bepaalde kleur of met slechts enkele kleuren schilderen. Wie openstaat, zal een regenboog aan kleuren gebruiken”, meent de artiest. Hij hoopt in ieder geval in de komende jaren vooral internationaal meer door te breken. “Als je naar buiten gaat, is het leuk en goed dat men je werken leert waarderen, maar dat is ook een mooi moment om Peruanen of wie dan ook te laten weten waar Suriname staat. Ik moet verder klimmen en dan zien we wat de toekomst verder brengt”, besluit Dwarka positief gestemd.

[uit de Ware Tijd, 25/09/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter