blog | werkgroep caraïbische letteren

Thumbs Up voor Ruth San A Jongs De Laatste Parade

Paramaribo – Ruth San A Jongs debuutbundel De Laatste Parade is de moeite waard! Aan die indruk viel niet te ontkomen dinsdagavond tijdens de presentatie van het boek bij Eftee Boekhandel in The Back Lot-mall.

De sofa op het podium leek soms te klein, en de gebrekkige belichting bleek soms een uitdaging, maar dat mocht de pret niet drukken; in haar openbare interview met journalist Marvin Hokstam dat feilloos werd bijeengeknoopt door conferencier Marisa Pieplenbosch en muzikanten Jim Westfa en Gordon Brandon, vertelde Ruth over de ervaringen die negen verhalen van gedachtenspinsel tot bijeengebundelde “pageturner” begeleidden. Een aangrijpend boek, gepresenteerd op een boeiende avond die menig aanwezige zich nog lang zal heugen; daar zorgde het passende, satirische optreden van dichter Celestine Raalte wel voor.

De Laatste Parade schotelt de lezer een overmaat aan verhalen over de dood en het tijdelijke van het leven voor, lijkt op het eerste gezicht. “Dood hoort bij het leven; net als seksualiteit en religie,” verklaart San A Jong. Desondanks is ze door haar meesterlijke vertelkunst in staat het onderwerp zodanig te brengen dat het lugubere, griezelige van het onderwerp niet de hoofdtoon voert in het boek. Ze is heel gedetailleerd over het ritueel omtrent overlijden, afleggen, begraven en zelfs grafschennis bij Creolen, maar breidt er moeiteloos aangrijpende verhalen omheen. Ieder stuk ademt zijn eigen karakter uit; de nasleep van een brute verkrachting die een kind ter wereld bracht, de verzwegen reden dat een overleden vriend de dromen van zijn overlevende makker tot kwelling maakt … met gemak presenteert de schrijfster haar verrassende onderwerpen op verfrissende manier. San A Jong zegt dat ze taboes bespreekbaar maakt door de drie onderwerpen – dood, seksualiteit en religie – in haar boek te verweven. “Ja, in sommige verhalen komen inderdaad mijn eigen irritatie en verontwaardiging over bepaalde onderwerpen in onze samenleving naar voren,” geeft ze toe.

Ze beaamt ook dat ze aandacht eist voor actuele maatschappelijke onderwerpen, zoals het leed van in de voormalige ‘s Lands Psychiatrische Inrichting wegkwijnende geestesgestoorden en de uitdagingen van de binnenlandse vrouw die ongewild naar Paramaribo moest vluchten tijdens de binnenlandse oorlog.

“De oude, gebruikelijke onderwerpen van kolonialisme en discriminatie boeien mij en de Surinaamse lezer niet meer; we hebben zoveel andere verhalen te vertellen,” zegt ze, een onverholen uitdaging naar onontdekt talent.

Het boek, dat is opgedragen aan haar vormgever John Falix die vorig jaar plotseling overleed, is uitgegeven bij uitgeverij In de Knipscheer in Nederland. Het kost SRD 75 en is te koop in alle boekwinkels. San A Jong vertelt dat er nog veel meer uit haar pen zal voortvloeien. “Ik heb dozen vol verhalen op papier; ben nu bezig met de synopsis van een roman,” zegt ze. Met het onderwerp “dood” is ze voorlopig klaar.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter