blog | werkgroep caraïbische letteren

Theatertournee Asian celebration van Don’t hit mama over familiebagage uit een Aziatisch koloniaal verleden

Over wie we zijn, waar we vandaan komen en wat ons beweegt

Asian Celebration is de nieuwe dansperformance van danstheater Don’t Hit Mama, en is na de première op 10 oktober in Amsterdam t/m 17 januari 2021 te zien in theaters in het land. Een performance over familiebagage uit een Aziatisch koloniaal verleden. Met muziek, hiphop, Javaanse hofdans, fotografie en tekst tonen de zeven performers je een wereld van gedeelde verledens, verlangens en pijn. Laat je heen en weer slingeren tussen ratio en gevoel, feiten en verborgen verhalen en de impact daarvan op de wereld van nu.

De grondstoffen voor deze dynamische voorstelling vormen Family Portraits: familieverhalen in fotografie – van beeldend kunstenaar Michiel Voet, en vertelling – door Bart Deuss. Verhalen over de dansers Nita Liem, Sonja Bloem, Rajiv Bhagwanbali – van drie verschillende generaties, die met elkaar en met Azië zijn verbonden.

Nita Liem: [Chinees-Indonesisch] – op 5e met familie vanuit Java naar Nederland gekomen. De cultuurovergang, de omgang vanuit haar familie, met het gegeven van de dubbele migratie, dat alles drukt een grote stempel op Nita’s dansleven en roept vragen op.

Sonja Bloem [Indo] ‘zichtbaar maken van onze verhalen’. De oude wijze vrouw die Javaanse hofdans als levensstijl beoefent. Lumak sono – de kunst van elegant (en met volharding) voortschrijden.

Rajiv Bhagwanbali [Hindoestaan] – belicht de bagage van India, de mythologie, de religieuze thema’s en de gecompliceerde rol van Hindoestanen in zowel Suriname als NL – verwantschap aan Chindo’s en Indo’s.

Concept en artistieke leiding Nita Liem en Bart Deuss | performers Nita Liem, Sonja Bloem, Rajiv Bhagwanbali, Delphine ‘DeyDey’ Nguyen, Clinton Mansyur, Gi Au-Teung, Bart Deuss | dansconstructie Andrey ‘Drosha’ Grekhovi.s.m. alle dansers | fotografie Family Portraits Michiel Voet | eindregie Gable Roelofsen, Romy Roelofsen

Bekijk ook alvast de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=1VOBc8Lqfk4

Speellijst 2020/2021

Vr 9 okt                 20:00 Frascati, Amsterdam (try-out)

Za 10 okt              15:00 & 20:00 Frascati Amsterdam (première)

Do 15 okt             20:30 Toneelschuur Haarlem

Ma 9 nov              20:30 Stadsschouwburg Utrecht

Di 17 nov              20:00 Parktheater Eindhoven

Do 19 nov            20:30 Stadstheater Arnhem

Do 14 jan             Verkadefabriek Den Bosch

Vr 15 jan               Maastheater Rotterdam

Zo 17 jan              Bijlmerparktheater Amsterdam

>> DON’T HIT MAMA viert 2O JAAR HIPHOP THEATER

Asian Celebration vindt plaats in het kader van Don’t Hit Mama 20 jaar Hiphop Theater. Tot  eind januari 2021 viert Don’t Hit Mama haar 20-jarig bestaan. Met een serie events Rewind & Fast Forward, de expositie Family Portraits en de performance Asian Celebration; in theaters en in een lokaal-op-maat versie dat leidt tot uitwisselingen in dans, over Aziatische invloeden en postkoloniale sporen. Theatermaker en performer Nita Liem en onderzoeker en schrijver Bart Deuss richtten in 2000 Don’t Hit Mama op om Hiphop Theater in Nederland op de kaart te zetten. Ter afsluiting van die 20 jaar zetten zij hun collectie dansverhalen, geïnspireerd door migrantenculturen, in de etalage.

>> Fototentoonstelling FAMILY PORTRAITS 27 nov t/m 26 dec in WM Gallery, Amsterdam

Een reeks theatrale familieportretten door beeldend kunstenaar Michiel Voet. Hij fotografeert de drie dansers Nita Liem, Sonja Bloem en Rajiv Bhagwanbali, die verbonden zijn aan Don’t Hit Mama met hun familie; steeds drie generaties op rij. Bart Deuss onderzoekt de historische context, de manier waarop verlies en kracht in de families worden ervaren en doorgegeven. Dit project belicht via de positie van de danser in zijn / haar familie, aspecten van de bij elkaar te brengen werelden, de dynamiek van de migratiegeschiedenis, en hoe die een rol speelt in wat ons beweegt. Andere exposities volgen.

Voor meer informatie over de activiteiten die het komend halfjaar plaatsvinden op verschillende tijdstippen en locaties in het land kunt u www.donthitmama.nl raadplegen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter