blog | werkgroep caraïbische letteren

Theaterstuk Nyolong tijdens VHJI Pasar Kangen

Het theaterstuk Nyolong is de openingsactiviteit zaterdagavond tijdens de Pasar Kangen van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI). In Nyolong, Javaans voor stelen, wordt een deel uit de Ramayana: het stelen van Sinta door de demon Rahwana uitgebeeld. Hoogtepunt is de samenwerking die echtgenoot Rama aangaat met verschillende groepen om zijn geliefde Sinta te bevrijden. Moraal van het stuk: samenwerken loont.

Nyolong

Een intiem moment tussen Rama en Sinta, uit het theaterstuk Nyolong, een Surinaams experiment van choreograaf Dweight Warsodikromo. (Foto: Ranu Abhelakh)

Choreograaf Dweight Warsodikromo zet in Nyolong zijn gedachte heel plastisch neer: je steelt (negatief), komt bij elkaar (positief) en gaat samen strijden tegen onrecht. De opvoering is een experiment van vier disciplines: live gamelanmuziek, wayangspel, dans en stand-up comedy (cabaret). “Traditionele elementen uit deze Javaanse podiumkunsten worden in een “modern, hedendaags jasje neergezet. De cultuur die onze voorouders hebben meegenomen uit Java, zijn wij gaan ver-surinamiseren.” Het stuk wordt bewust in de Javaanse (spreek)taal, het Nederlands en Sranan opgevoerd. Het is toegankelijk en begrijpelijk voor iedere Surinamer en levendig voor met name jongeren, motiveert Warsodikromo.

Eigen ding
Het spel wordt opgevoerd door 20 kunstenaars: docenten en leerlingen van de Sana Budaya Dance Company (SBDC) op de Soeki Irodikromo Volksacademie voor Kunst en Cultuur. Warsodikromo, sinds 2012 VHJI voorzitter en SBDC docent, vindt dat Suriname rijk is aan cultuur, “maar zolang je deze rijkdom niet gaat exploiteren, ken je die waarde niet”. Nyolong is slechts een teaser uit een groter stuk dat volgt. “Het experiment en verhaal, is onze manier om te zeggen: kijk, we hebben als Surinamers ons ‘eigen ding’. Maar wat als we bij elkaar komen, van elkaar leren, delen en versmelten?”

De Pasar Kangen, letterlijk ‘markt met verlangens’ naar bijvoorbeeld traditionele Javaanse lekkernijen, is onderdeel van het VHJI Srefidensie en afsluiting van de vastenmaand Sasi Sura. Een ‘Nongkrong Bareng’ (gezellig samenzijn). Volgens VHJI ondervoorzitter Marciano Dasai kunnen bezoekers in 25 stands typische Javaanse gerechten, snuisterijen en kleding vinden of in de Srefidensie selfiebooth een foto in kostuum maken. Er zijn nog verschillende attracties zoals een Djaran Kepang, Javaanse klassieke dans en cabaretopvoering.

Sylvia Dollahsajoeti

Sylvia Dollahsajoeti

VHJI zal in aanloop naar 125 jaar Javaanse Immigratie in augustus 2015, verschillende fundraisingsactiviteiten organiseren. De Pasar Kangen te Sana Budaya loopt van 22 tot en met 25 november tussen 17.00 en 23.00 uur. De toegang is gratis en een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

[van Starnieuws, 21 november 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter