blog | werkgroep caraïbische letteren

Theaterspektakel: overwinning door zang en dans

Het Moengo Festival of Theater @ Dance wordt op 19 september groots geopend met de Poolo Boto. Negen teams uit verschillende dorpen zullen dan strijden om de titel ‘mooiste boot’. In de twee dagen daarna is er een variëteit van zang, dans, theater, en muziekoptredens. Het publiek kan in aanloop naar het festival de vorderingen meemaken. Op 31 augustus en 10 september zijn er korte presentaties bij Tembe Art Studio.

Moengo Festival

Het Moengo Festival of Theater & Dance zal vanaf de opening dagelijks plaatsvinden van 17.00 – 00.00 u. Ruim 75 jongeren worden wekelijks getraind door acht docenten voor presentaties op het festival. Artistiek leider Tolin Alexander zet samen met docenten zoals Alida Neslo, Dwight Warsodikromo, Sophia Jonker en Junadry Leocaria een afwisselend programma in elkaar. Eerder was Dietrich ‘Dietje’ Pot uit Nederland in Suriname. Hij heeft vijf weken met de jongeren uit Moengo gewerkt. Op 14 september komt een Amerikaanse dansgroep onder leiding van choreograaf en dansdocent Dana Tai Soon Burgess in Suriname aan.

Het educatieve traject wordt mogelijk gemaakt door de Nederlandse Ambassade en het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Amerikaanse Ambassade heeft de komst van Dana mogelijk gemaakt. De organisatoren en sponsors vinden het namelijk belangrijk dat de jongeren werken met personen die zelf vanuit een achterstandssituatie nu een internationale carrière doormaken. Met het thema voor dit jaar, ‘Pee fu wini’ (Spelen om te overwinnen) wordt dit streven nog meer benadrukt.

Het festival moet de jongeren stimuleren om positief te blijven. “Jongeren schamen zich, ook voor de negatieve situatie waaruit ze komen. En dat moet veranderen. Het is een proces, maar het gaat de goede kant op. Jongeren durven nu al veel meer”, zegt initiatiefnemer Marcel Pinas.

p[van Starnieuws, 29 augustus 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter