blog | werkgroep caraïbische letteren

Op 12 en 14 december a.s. presenteren Stichting Julius Leef! en De Balie i.s.m. Vereniging Antilliaans Netwerk, Saida: de liefde overleeft.

Saida is een vindingrijke, sterke, humorvolle en ontroerende Curaçaose moeder. Is zij een doorgewinterde verleidster en windt ze alle mannen om haar vingers? Of is zij vooral slachtoffer van het machismo van haar eigen echtgenoot? De plotselinge dood van haar echtgenoot verandert haar leven ingrijpend en plaatst haar voor dilemma’s. Saida moet alleen verder in een wereld waarin manipulatie en verleiding haar helpen om haar kinderen en zichzelf een toekomst te bieden.

Saida - de Balie

De theatermonoloog Saida is het schrijnende en toch hoopvolle, universele verhaal van de alleenstaande moeder en de relatie met mannen die zij heeft – of juist ontbeert. Saida is een Caribische theatermonoloog in de stijl van de film noir. Thema’s zijn overlevingsdrang, de invloedrijke rol van de vrouw, overspel, erotiek en echte liefde – met op de achtergrond Caribische muziek.

Inspiratiebron voor de voorstelling zijn de films van Hitchcock en de film noir, waarin een rol is weggelegd voor de femme fatale. Net zoals in Saida ligt hier de focus op de tragiek van de alleenstaande vrouw en haar drang tot overleven die botst met haar hang naar een perfect huwelijk.

Paulette Smit

Paulette Smit

John Leerdam over Saida: “De tragiek van alleenstaande vrouwen is enorm groot. Overal ter wereld zie je vrouwen die zeggen beter af te zijn zonder man maar missen toch de liefde van een partner. De centrale vraag is: te bestaan alleen zonder liefde of samen met een man maar vaak ook zonder liefde? Op de Antillen is een groot gedeelte van de moeders alleenstaand. De (Caribische) vrouw wordt vaak gezien als verleidster en zij gebruikt haar lichaam als wapen, om te krijgen wat ze wil. Dit wordt met seks en erotiek geassocieerd maar voor mij gaat het over kwetsbaarheid, onzekerheid en machteloosheid. Vrouwen ontlenen vaak hun bestaansrecht aan hun seksualiteit en dat levert gevaarlijke en schrijnende situaties op. Met Saida wil ik zichtbaar maken wat er schuil gaat achter de alleenstaande moeder en de verantwoordelijkheid van zowel de moeders als de vaders bespreekbaar maken.”

De Balie 2

Regie: John Leerdam
Tekst en spel: Paulette Smit
Locatie: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam

Speeldata
Vrijdag 12 december 2014 om 20.30 uur (reading)
Zondag 14 december 2014 om 14.30 uur (reading)
Zaterdag 14 maart 2015 (première)
Zondag 15 maart 2015 (matinee en avond)

Entreeprijs
Kaarten €10,- p.p. via De Balie: http://www.debalie.nl/uitgelicht/john-leerdam-in-de-balie of bel de kassa 020-5535100

Speciale aanbieding voor leden en vrienden van Vereniging Antilliaans Netwerk:
Koop kaarten (€ 5,- p.p.) door het bedrag over te maken op rekeningnummer NL04 ABNA 0585850321 t.n.v. Vereniging Antilliaans Netwerk te Amsterdam o.v.v. Saida en uw naam en telefoonnummer. Stuur ook een email naar roos@antilliaansnetwerk.nl om uw betaling door te geven.

 

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter