blog | werkgroep caraïbische letteren

Theater tegen hiv/aids in Suriname

door Nancy de Randamie

In het binnenland van Suriname sterven veel mensen aan hiv/aids. De mannen werken aan de grens met Frans Guyanaa, waar veel prostituees zijn. Omdat de meeste mannen getrouwd zijn met vier vrouwen, kan de ziekte zich snel verspreiden. Met haar stichting Vice Versa richt schrijfster Carry-Ann Tjong-Ayong lokale theatergroepen op die voorlichting geven over hiv/aids.

Carry-Ann Tjong- Ayong is geboren in Paramaribo, Suriname. Ze kwam op haar veertiende naar Nederland en woont in Utrecht. ‘Omdat ik er zelf vandaan kom, weet ik wat nodig is. De Surinaamse regering doet weinig in het binnenland, dus pak ik dat op.’ De schrijfster richtte samen met de lokale bevolking en marronregisseur Tolin Alexander, sinds 2007 drie theatergroepen op. ‘Dit zijn mensen die nog nooit met theater in aanraking zijn geweest, het behoort niet tot de Marron-traditie. Het is dus helemaal nieuw, zowel voor de kersverse acteurs als voor het publiek’, aldus Tjong-Ayong.

Taboe
De groepen geven via interactieve voorstellingen voorlichting over hiv/aids. Tjong-Ayong: ‘Ik heb voor theater gekozen omdat het taboedoorbrekend is. Het resultaat is verrassend. Mensen durven vragen te stellen over onderwerpen waar ze eerst niet over praatten.’ Stichting Vice Versa bezocht met dit project tot nu toe zes dorpen en bereikt per dorp gemiddeld 800 tot 1000 mensen. In de toekomst wil de stichting nog meer theatergroepen oprichten. Tjong-Ayong: ‘Mensen uit andere dorpen hebben erover gehoord en vragen ernaar. Zij willen ook voorlichting.’

Wilt u Vice Versa steunen? Koop een boek van Carry-Ann Tjong-Ayong. De opbrengst gaat naar de stichting. Meer informatie: www.powemacat.com
Vice Versa werkt o.a. aan Millenniumdoel 6. Behalve de marronbevolking ondersteunt zij ook de Inheemsen en andere bevolkingsgroepen.

[uit: de Ware Tijd]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter