blog | werkgroep caraïbische letteren

The story of Travis

door Glynis Terborg

“Deze voorstelling voelt als een droom die uitkomt”, zegt Romana Vrede wanneer ik haar spreek en complimenten geef tijdens de afterparty van de première van The story of Travis [van Lorraine Hansberry, bewerkt door Esther Duysker].

De voorstelling is zo mooi. Het is niet alleen een droom van de regisseur die uitkomt, maar ook een droom van veel mensen die vanavond in de zaal zaten. In ieder geval een droom van mij. Een theatervoorstelling te zien die recht doet aan ons. Aan de generaties voor ons. Die vleugels geeft. Je laat nadenken, voelen. Die ons laat zien in alle gelaagdheid en kleur. Black pain and black joy. Recht doet aan de enorme kracht en het talent van de spelers. Een voorstelling die mijn ziel even droeg en voedde, zodat ik morgen een wereld die mij minder goed begrijpt, weer trots het hoofd biedt omdat ik me even volledig gekend en begrepen voel. De maatstaf zijn. Zonder uitleg. Het begon allemaal met de droom van Ellen Tjon A Meeuw en Samora Bergtop van Well Made Productions. Nu is er iets dat er eerst niet was. Afro European. Toen en nu samen. Esther Duysker… deze tekst.. ik maak een buiging. Romana Vrede…. briljante spelregie. Alida Dors… beweging die emotie versterkt en publiek omarmd… Ik maak een buiging. Prachtig vormgegeven qua, kleding, decor, haar. Het klopt. Licht en geluid en muziek die een extra speler worden. Geen ego’s op het toneel. Echt een familie. Ik maak voor jullie allemaal een buiging. Dank dat ik mee mocht op deze reis. En jullie zijn nog maar net begonnen. Aan het eind van de tour kom ik weer kijken. (En waarschijnlijk ook ergens in het midden.) En dat dat applaus maar niet ophield waardoor jullie zo’n een keer of vijf terug moesten komen… volledig verdiend!

Theater Rotterdam, Well Made Productions, met Romana Vrede, Esther Duysker, Alida Dors, Yamill Jones, Ritzah Statia, Jetty Mathurin, Jennifer Muntslag, Joy Wielkens, Howard Komproe, Dionne Verwey, Samora Bergtop, Ellen Tjon A Meeuw en Ruurt De Maesschalk.

[Overgenomen van Facebook]

Lees ook deze recensie in NRC.]

2 Trackbacks/Pings

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter