blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

The Sixties; Het grote verlangen

Tot op de dag van vandaag zíjn de sixties meeslepende muziek met onuitwisbare songteksten en YouTube-beelden met magistrale optredens van eigenzinnige popartiesten. De sixties wáren een intens alomvattend verlangen. De socioloog Han Hak, geboren in Amsterdam in 1950, genoot met volle teugen van wat die sixties met zich meebrachten. De songteksten en verrassende anekdotes dienen hem als houvast om de jaren nader te beschrijven en begrijpen. Wat gebeurde er in de samenleving, waarom juist toen, door en met een jonge generatie en wat behelsde dat verlangen?

The Sixties; Het grote verlangen verscheen oorspronkelijk in 2018 en werd recentelijk geheel herzien en uitgebreid, vandaar het ‘revisited’. Het is een uitdagende zoektocht, waarin persoonlijke ervaringen in een breder historische politieke, economische en sociaal-culturele context worden geplaatst. Er ontstond een schijnbaar onverzadigbare honger naar een rechtvaardiger wereld en naar een onbepaalde vrijheid. Die wereld en vrijheid kregen onvermoede vorm en inhoud. De popartiesten en hun jonge aanhang registreerden, kritiseerden én profiteerden. De teksten – opgenomen in het boek – krijgen een nieuwe lading door Haks benadering en de sixties gaan er weer door leven.

Han Hak, Amsterdam, 1950, socioloog; hij zong jarenlang in de band Juke Joint; zowel deelnemer aan als toeschouwer en commentator van popgeschiedenis.

The Sixties; Het grote verlangen werd verzorgd door Brave New Books, Amsterdam, is via diverse digitale boeksites te bestellen, zoals hier, of mail de auteur: johanneshak@gmail.com
website: http://www.bravenewbooks.nl/hanhak

Blind Arvella Gray met de auteur Han Hak, South Halsted Street, Chicago, 1976.
on 05.09.2022 at 13:30
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter