blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

The Question Chain

Vanaf 1 maart kan er gestemd worden op de Decade Innovation Award. De Verenigde Naties hebben met steun van Nederland de jaren 2015 tot 2024 uitgeroepen tot het Decennium voor Mensen van Afrikaanse Afkomst. Het kabinet wil deze jaren inzetten om de aanpak van racisme te versterken en de positie van mensen van Afrikaanse afkomst* verbeteren. Het Decennium kent drie pijlers: erkenning, rechtvaardigheid en ontwikkeling. Mariëlle van Sauers, Sasha Dees en Bouba Dola zonden the Question Chain in.

 

Met de Decade Innovation Award moet de doelen van het Decennium een stevige impuls gegeven worden. The Question Chain focust op:  Zijn wij allemaal gelijk? Hebben wij allemaal het recht om vrij te zijn? Kunnen we allemaal dezelfde rechten hebben en toch niet gelijk zijn in het leven? Twee mensen, een van Afrikaanse herkomst en een van Europese herkomst, denken samen na over dit soort misschien wel onbeantwoordbare vragen. Het gesprek wordt begeleid door een filosofisch gespreksleider, die aanstuurt op verdieping. Deze gesprekken bieden een vorm aan om onbelast te denken en te praten over beladen onderwerpen als discriminatie, ongelijkheid en uitsluiting, omdat het niet over jou of mij gaat, maar over algemeen menselijke waarden.

Het gesprek wordt gefilmd in zwart-wit. Uit die opname wordt een clip van drie minuten gemonteerd. De gespreksleider noch haar stem zitten in de clip. We zien alleen de mensen die praten en denken en hun denkpauzes geven ons de ruimte om mee te denken. De clip eindigt met een nieuwe vraag die is opgekomen in dit gesprek. Een volgend gesprek, tussen twee andere mensen, zal beginnen met deze vraag. Zoals een kettingbrief rond gaat en doorgaat, wordt dit filosofische gesprek doorgegeven. De clips worden vertoond op scholen, in bibliotheken, musea en op een eigen website. Zo kunnen ze aanleiding zijn voor gesprekken in de klas, op het werk of thuis aan de keukentafel.

Iedereen denkt na en vraagt zich dingen af. Kinderen, jongeren en volwassenen. The Question Chain is open, universeel en uitnodigend. Het kan in drie minuten een zaadje planten, een vraag opwekken, een keten van gedachten oproepen, die begrip, bewustzijn of zelfs verandering kunnen bewerkstelligen.

 

Om te stemmen klik hier

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter