blog | werkgroep caraïbische letteren

The Offense of Poetry: Derde Hans Groenewegenlezing door Alfred Schaffer

Onder de titel ‘Op de rug gezien. Het evenwichtsnummer van de dichter’ houdt de Nederlandse dichter, criticus en academicus Alfred Schaffer op 16 november de derde Hans Groenewegenlezing. Hij zal spreken over levensveranderende ervaringen en Zuid-Afrikaanse poëzie.

Alfred Schaffer

‘Op de rug gezien. Het evenwichtsnummer van de dichter’ ‘Du mußt dein Leben ändern.’ Wanneer werd deze regel een tegelwijsheid, behoedzaam met twee vingers uit Rainer Maria Rilke’s ‘Archaischer Torso Apollos’ gelicht? Wat zijn de ervaringen die je als mens blijvend veranderen? Door deze vragen aan zichzelf te stellen gaat Alfred Schaffer op zoek naar wat hem naar de poëzie dreef en nog steeds doet drijven. Hij beschrijft zijn eigen zoektocht langs een bibliotheek in een Zuid-Afrikaanse krottenwijk, de romans van Milan Kundera, recente Afrikaner poëzie en een nieuwe generatie, hedendaagse Nederlandstalige dichters. Een spannende zoektocht, voor eenieder die wil weten hoe poëzie het leven veranderen kan.

De lezing is een Nederlands-Vlaams initiatief om de poëzie weer in het middelpunt van het debat te plaatsen. Aanmelden U kunt zich voor de Hans Groenewegenlezing aanmelden via de website van de Akademie van Kunsten. Voor vragen kunt u contact opnemen met Geertjan de Vugt, geertjan.de.vugt@knaw.nl, 020 551 0869.

Datum: 16 november 2019, tijd 15:00 -16:30 uur
Locatie: KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter