blog | werkgroep caraïbische letteren

The Back Lot luidt nieuwe opleidingen kunstzinnig in

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO – Met de tentoonstelling ‘#Grenzenverleggen’ van kunstenaar George Struikelblok als decor zijn de nieuwe opleidingen van stichting The Back Lot geopend. Studenten en vele genodigden kwamen zaterdag naar De Hal om de feestelijke opening mee te maken. De opening stond ook in het teken van de opo-oso van The Back Lot die sinds vorig jaar november, vanwege de start van de nieuwe opleidingen, verhuisde van Paramaribo-Zuid naar het centrum van Paramaribo, en wel in het gerestaureerde houten pand op de hoek van de Heeren- en Klipstenenstraat.

 

Keynotespreker bij het evenement was journalist Nina Jurna. Ze vertelde hoe ze als Nederlandse met Surinamse roots in Suriname belandde en vervolgens in Brazilië, waar ze sinds 2011 woont en werkt. Foto: Irvin Ngariman

Als iedereen een plek in de zaal heeft gevonden begint één van de kunstobjecten tot leven te komen. Woordkunstenaar Obed Kanape kruipt onder een groot wit laken dat onder een beschilderde klamboe als decor in de zaal is gezet. Met een luide stem draagt hij enkele passende gedichten voor. Na de kunstzinnige opening van Kanape, die ook student is van de opleiding Audiovisual Professional, werd het programma voortgezet door Draaibaar die kort vertelde over het ontstaan van The Back Lot en de nieuwe opleiding.

Na diverse succesvolle projecten zoals de realisatie van TBL-Cinemas, de vierjarige audiovisuele opleiding op het Natin en het project ‘Powered’ gaat de stichting een nieuwe uitdaging aan. Maandag start de stichting met drie creatieve opleidingen: Cultural Event Management, Audio Visual Professional en Social Media Professional. De opleidingen worden uitgevoerd onder de paraplu van de International Institute of Education for Development van Marie Levens.

 

Henna Draaibaar vertelde over het ontstaan van The Back Lot en de nieuwe opleiding.

De stichting is door Levens benaderd om competentiegericht onderwijs te verzorgen in Suriname. De opleiding is zodanig in elkaar gezet dat talenten de kans krijgen om zich te bewijzen. Kunstenaar Struikelblok vertelde in een tien minuten durend motivatiebetoog hoe hij door Draaibaar benaderd is om de opening van het opleidingsjaar te combineren met zijn tentoonstelling. Hij hield de studenten voor dat samenwerken, durven, geen vrees hebben, doorzettingsvermogen en openstaan voor kritiek belangrijk zijn om je doelen te bereiken.

Keynotespreker bij het evenement was journalist Nina Jurna. Ze vertelde hoe ze als Nederlandse met Surinamse roots in Suriname belandde en vervolgens in Brazilië, waar ze sinds 2011 woont en als Latijns-Amerika-correspondent voor NRC Handelsblad en het actualiteitenprogramma ‘EenVandaag’ werkt. “Blijf jezelf prikkelen. Ik heb een groot deel van mijn dromen gerealiseerd. Moet je al je dromen realiseren? Misschien niet, maar ik vind het leuk om steeds in beweging te zijn en nieuwe producties te maken. Maar op een gegeven moment moet je ook je grenzen gaan afbakenen”, gaf ze de studenten mee.

 

Met een strortvloed van dichterlijke woorden opende Obed Kanape de feestelijke samenkomst van The Back Lot. Op de achtergrond enkele cursisten die aan de opleidingen zullen deelnemen.

[uit de Ware Tijd, 14/01/2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter