blog | werkgroep caraïbische letteren

The Archaeology of Suriname

door Peter Sanches

Een bijzonder boek dat ik uit Suriname heb meegenomen is The Archaeology of Suriname: The Werehpai petroglyph site dat door het Surinaams Museum is uitgegeven. Het is geschreven door Aad Versteeg, Abelardo Sandoval, Irene Meulenberg en Dirk Noordam.

Werehpai is een archeologische vindplaats in het zuidwesten van Suriname. De plaats ligt ongeveer 10 km ten oosten van het Trio-dorp Kwamalasamutu aan een zijriviertje van de Sipaliwini. De plaats is in 2000 door Mennio Moeshè, een inheemse man van 27, ontdekt en bestaat uit een aantal grotten met niet minder dan 313 petrogliefen. Er zijn ook scherven aardewerk ontdekt en wat houtskoolresten. Tussen 2005 en 2007 onderzocht een groep van de Stichting Surinaams Museum de plaats.

De fascinerende rotstekeningen (petrogliefen) zijn in deze nieuwste publicatie van het Surinaams Museum vereeuwigd. Foto’s, tekeningen en beschrijvingen van alle 313 rotstekeningen zijn in het boek, dat een een omvang heeft van 400 pagina’s, opgenomen. Het boek is opgedragen aan de Trio. Gezien de kwetsbaarheid van Werehpai is de archeologische plaats niet geschikt voor eenieder om te bezoeken, maar kunnen wij via het boek kennisnemen van deze bijzondere vondst in het binnenland van Suriname.

Het is een prachtige publicatie in het Engels geschreven waardoor de kennis in het boek aan een groot publiek kan worden gepresenteerd. Het boek werd in november j.l. bij de viering van het 76-jarig bestaan van het museum gepresenteerd en is te koop in het complex te Fort Zeelandia.

[Toevoeging redactie CU: Aad Versteeg, Dirk Noordam, Abelardo Sandoval & Irene Meulenberg, The Archaeology of Suriname: The Werehpai Petroglyph Site. Paramaribo: Stichting Surinaams Museum, 2023, Libri Museu Surinamensis 10. 392 pagina’s, fraai vormgegeven. Geen ISBN.]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter