blog | werkgroep caraïbische letteren

Tessa Leuwsha’s Debrotlezing op 5 juni online

Sinds 5 juni online, klik HIER

Op 5 juni vanaf 21:00 uur gaat de online versie van de jaarlijkse Cola Debrot lezing van Tessa Leuwsha live! Een spraakmakende versie dit jaar onder de titel Wij hebben helden, wij bestaan! Aansluitend vindt de presentatie plaats van Leuwsha’s nieuwe roman, Plantage Wildlust.

Still uit de Cola Debrotlezing van Tessa Leuwsha

Een lezing met publiek en fysieke aanwezigheid zat er dit jaar niet in voor de Cola Debrotlezing die de Werkgroep Caraïbische Letteren voor de zesde keer organiseert: schrijfster Tessa Leuwsha komt Suriname niet uit en publieke evenementen met een talrijk publiek zijn door het covid-19-virus geblokkeerd. Daarom vonden de afgelopen weken opnamen plaats, zodat de zesde Cola Debrotlezing kan worden uitgezonden op 5 juni, de dag dat Tessa Leuwsha’s nieuwe roman uitkomt.

Still uit de Cola Debrotlezing van Tessa Leuwsha

De lezing is nu integraal opgenomen in Suriname. Vanuit de grote zaal van de OBA in Amsterdam is op 6 mei j.l. een live verbinding tot stand gebracht, met Tanja Jadnanansing en Michiel van Kempen als moderatoren.

Tanja Jadnanansing en Michiel van Kempen op 6 mei 2020 in de OBA. Foto Marijke Troelstra

De eerdere Cola Debrotlezingen werden gegeven door Derek Walcott, Ana Menendez, Antoine de Kom, Karin Amatmoekrim en Stephan Sanders.

Aansluitend op de Cola Debrotlezing presenteert Tessa Leuwsha haar vierde roman die op 5 juni uitkomt bij uitgeverij Augustus (Atlas Contact): Plantage Wildlust met o.a. een prachtige – op locatie gefilmde – boektrailer.

Zet alvast in je agenda, kijk en deel (ook – zeker – in Suriname)! Klik hier om de lezing te zien.

Plantage Wildlust

Begin twintigste eeuw. Op Plantage Wildlust in Suriname wil Oscar Brouwer een nieuwe start maken als directeur, ver van zijn tirannieke vader in Middelburg. De slavernij is voorbij, contractarbeiders plukken de koffiebessen. Oscar is een stijve, beschaafde man. Via hem ontsnapt ook Janna, zijn modieuze vrouw, aan een beklemmend milieu.

Ze hoopt vriendschap te sluiten met Alma, de huishoudster, en verlangt hevig naar een gezin. Wildlust is een wrede plek; tegen de zwarte opzichter Creebsburg kan Oscar nauwelijks op. De vrije arbeider Rudolf bewaart tussen hen een wankel evenwicht. Als Janna een school wil beginnen wordt ze geconfronteerd met Creebsburg en wendt Alma zich van haar af. Al gauw beseft Oscar dat hij voor een onmogelijke keuze staat: moet hij zich vermannen en gaan lijken op zijn vader? Of dreigt hij dan alles te verliezen wat hem lief is? Janna en bovenal zichzelf.

Tessa Leuwsha (1967) werkt als cultureel attaché bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Ze is schrijver van fictie en non-fictie, documentairemaker en recensent. Haar romans De Parbo-blues en Solo, een liefde werden lovend ontvangen en genomineerd voor de DebutantenPrijs, De Vrouw & Kultuur Debuut Prijs en de Black Magic Woman Award.

Tessa Leuwsha – Plantage Wildlust | Augustus/Atlas Contact | Paperback | 176 blz. | isbn 9789025458942 | prijs € 19,99. Verschijnt op 5 juni 2020.

3 Trackbacks/Pings

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter