blog | werkgroep caraïbische letteren

Tessa Leuwsha geeft 6de Cola Debrot-lezing

*** Uitgesteld tot een nadere datum, wegens het coronavirus!!! ***

Op vrijdag 17 april geeft Tessa Leuwsha de zesde Cola Debrot-lezing van de Werkgroep Caraïbische Letteren. Haar voordracht is getiteld: Wij hebben helden, wij bestaan!

Tessa Leuwsha

Mensen in alle culturen hebben behoefte aan rolmodellen. Schrijfster Tessa Leuwsha vertelt hoe zij in Nederland en in Suriname haar eigen helden ontdekte. Ze beschrijft ook wat er op het spel staat als er niemand is om naar op te kijken. Op zoek naar Surinaamse helden!

Aansluitend op de Cola Debrotlezing presenteert Tessa Leuwsha haar nieuwe roman Plantage Wildlust.

Tessa Leuwsha (1967) is een Surinaams-Nederlandse schrijfster, opgegroeid in Nederland.
Een opdracht om een reisgids over Suriname te maken bracht haar in 1996 naar het geboorteland van haar vader. In 1997 verscheen de eerste editie van haar Reishandboek Suriname. Zij leeft sindsdien in Suriname.
Naast romans, non-fictiewerken en theater schrijft zij artikelen en columns en is zij recensent voor de Ware Tijd Literair.
Haar eerste gepubliceerde verhaal ‘Voor William’ werd in 2002 bekroond met de aanmoedigingsprijs van de Kwakoe Literatuurprijs.
In 2005 debuteerde Leuwsha met de roman De Parbo-blues, waarin een dochter naar Suriname reist om er de jeugd van haar eigenzinnige vader in te kleuren. Het boek stond op de shortlist voor de Debutantenprijs 2006 en de Vrouw&Kultuur Debuutprijs 2006.


In 2009 verscheen de roman Solo, een liefde, over het streven van twee jonge Surinamers om hun doelen te verwezenlijken, in weerwil van hun familieachtergrond die gevormd is door het koloniale verleden. Het boek werd genomineerd voor de Black Magic Woman Award.
In 2015 kwam Fansi’s stilte uit. In dit ‘oral history’ boek reconstrueert Leuwsha uit verhalen van haar ooms en tantes en herinneringen van haar overleden vader het leven van haar Surinaamse grootmoeder Fanceline Cummings. Het boek werd genomineerd voor de Inktaap Literatuurprijs 2017.

Datum: vrijdag 17 april 2020
Aanvang: 19.00 uur precies
Locatie: OBA-Theater, 7de etage van de Centrale Openbare Bibliotheek, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam.
Toegang: € 7,50; betalen aan de deur (CJP en studentenpas € 5,00).
Vooraf reserveren kan via een mailtje aan info@werkgroepcaraibischeletteren.nl

2 comments to “Tessa Leuwsha geeft 6de Cola Debrot-lezing”

  • Is er al een nieuwe datum bekend?

  • De lezing zal plaats hebben deels in de vorm van een in Suriname opgenomen film, deels als live stream-interview met schrijfster Tessa Leuwsha in Paramaribo, begin juni. De opnames daarvoor zijn al begonnen, de datum van streaming/uitzending wordt spoedig op deze site bekendgemaakt. Blijf het volgen svp.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter