blog | werkgroep caraïbische letteren

Terug naar mijn Roti

Nieuw NCRV televisieprogramma

Hoe voelt het om na bijna dertig jaar terug te gaan naar het land waar je geboren bent? Is het als thuiskomen, een feest der herkenning, of is het een cultuurshock? Ramon Beuk, topkok, schrijver en ondernemer, maakt in het nieuwe NCRV-programma Terug naar mijn Roti een (her)ontdekkingsreis door Suriname. Ramon was vier jaar oud toen hij met zijn vader en moeder en zes broertjes en zusjes uit Paramaribo vertrok. Zijn ouders zagen in Nederland een betere toekomst voor hun kinderen en streken met hen neer in Zeist. Nog één keer, op zijn elfde, ging Ramon kort terug naar Suriname.

Terug naar mijn Roti is een persoonlijke zoektocht naar de verschillende culturen en bevolkingsgroepen in het land. En dus reist Ramon in acht afleveringen het hele land door tot de ziel, zoals alleen een echte Surinamer dat kan. “De geur. Dat is het eerste wat ik herken zodra de deuren van het vliegtuig open gaan. Je ruikt Suriname, daarna voel je het land. Het totale klimaat, de vele culturen met hun specifieke gedragingen. Het valt direct over je heen. Daarna komt de vraag ben ik van huis gegaan of thuis gekomen? Ik weet nog dat de deur van het vliegtuig achter me dichtging op mijn elfde. En nu ik uitstap, voel ik het weer. Ik ben terug.”
Naast het tv-programma Terug naar mijn Roti verschijnt in februari een gelijknamig boek met Ramons persoonlijke ervaringen. Ook giet hij een aantal klassieke Surinaamse gerechten in een nieuwe vorm.
Het programma is vanaf morgen elke dinsdag om 19:25 te zien op Nederland 2.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter