blog | werkgroep caraïbische letteren

Teri den, 100 jaar Johan Ferrier

Teri den; 100 jaar Johan Ferrier is een documentaire over Johan Ferrier, onder regie van Astrid Serkei. TV uitzending is op 8 mei op Nederland 2 om 16.10 uur, enkele dagen voor zijn honderdste geboortedag op 12 mei 2010.

Het is 1 juli 1980, Jan de Koning – destijds de Nederlandse minister van ontwikkelingssamenwerking – viert in Suriname Keti Koti, de dag der vrijheden. Wat hij op dat moment niet weet is dat er plannen worden gesmeed hem te gijzelen. De militaire machthebbers willen op die manier hervatting van ontwikkelingshulp afdwingen. Hoe dat afloopt ziet u in de documentaire. ‘Teri den’ betekent ‘tel je zegeningen’.

Johan Henri Eliza Ferrier, de laatste gouverneur en de eerste president van een onafhankelijk Suriname in 1975 overleed in de nacht van 4 januari 2010. Hij werd 99 jaar.

Altijd aan de top, tot de militaire coup op 25 februari 1980 zijn carrière doorkruist. Johan Ferrier heeft het liever niet over een coup; als een bovenmeester wist hij toen de militairen te beteugelen. De jonge democratie Suriname wordt pas echt bedreigd als de grondwet in augustus 1980 aan de kant wordt geschoven. “Zonder grondwet geen president” is zijn stelling en dus vertrekt Ferrier naar Nederland.

Hij was een onderhandelaar pur sang en wist met de juiste diplomatie verschillende grote projecten voor zowel Nederland als voor Suriname binnen te halen. Voor Nederland haalde hij ESTEC naar Noordwijk; voor Suriname zorgde hij voor de financiering van de Brokopondo-waterkrachtcentrale in het Van Blommensteinstuwmeer, die Suriname nog steeds voorziet van energie. Ferrier werd internationaal gezien als bruggenbouwer en door vele politici geprezen. Met het Koningshuis had hij een bijzondere relatie.

Deze documentaire schetst niet alleen een beeld van Ferrier als persoon, maar vertelt ook anekdotisch de Surinaamse geschiedenis en ontwikkeling in relatie tot Nederland in de 20ste eeuw. Met zijn dochters Joan en Kathleen gaan de makers terug naar het ouderlijk huis in Oegstgeest.

Een productie van NOS/NPS en MTNL

Bekijk de documentaire hier

Voor meer informatie kunt u bellen met 06 511 48 264 of mailen naar astrid@sureas.nl

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter