blog | werkgroep caraïbische letteren

Tentoonstelling ‘Verborgen Noord-Holland, Atlantische slavernij in beeld’

Van 1 juli tot en met 7 oktober 2022 staat in het Provinciehuis Noord Holland de tentoonstelling ‘Verborgen Noord-Holland, Atlantische slavernij in beeld’.

Fragment uit ‘They are calling’, Frederick Calmes, 2022

Vaak wordt gedacht dat de Nederlandse slavernij hoofdzakelijk verbonden is met Amsterdam en Middelburg. ‘Verborgen Noord-Holland’ laat juist zien dat er ook in steden als Alkmaar, Beverwijk, Hoorn, Durgerdam, Haarlem of Zaandam sporen zijn te vinden van de slavernij.

Zonder de gruwelen van deze geschiedenis uit de weg te gaan, toont de tentoonstelling ook de kracht van mensen. Dat wil zeggen, de kracht van mensen die hebben gestreden tegen het kolonialisme en de slavernij. Maar ook de kracht van mensen die tegen het ‘mainstream denken’ durfden in te gaan. Daarin zit voor iedere bezoeker het leermoment; wat doen mensen tegen onrecht?

Geschiedenis en burgerschap

De tentoonstelling gaat over geschiedenis en hedendaags burgerschap. Daarbij hoopt de provincie dat de bezoeker, jong en oud, de tentoonstelling verlaat met meer kennis over het koloniaal en slavernijverleden en de connectie daarvan met de eigen omgeving, gecombineerd met de vraag: wat kan ik in het licht daarvan nú doen?! 

Praktisch

  • De tentoonstelling staat van 1 juli tot 7 oktober 2022 in Paviljoen Welgelegen in Haarlem. Adres: Dreef 3, postcode 2012 HR.
  • Een bezoek aan de tentoonstelling is gratis

Meer informatie over de tentoonstelling ‘Verborgen Noord-Holland”’ kunt u vinden via deze link.

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter