blog | werkgroep caraïbische letteren

Tentoonstelling Spirits of the Sun van Reinier Asmoredjo

Paramaribo – De kunstenaar Reinier Asmoredjo zal in zijn nieuwste collectie kunstwerken tentoonstellen aan de Surinaamse gemeenschap. Readytex Art Gallery is wederom de host geworden van een prachtige solotentoonstelling Spirits of the Sun die van 31 mei tot en met 5 juni in te bezichtigen zal zijn.

De tentoonstelling vindt plaats in de Hal aan de Grote Combe weg.Zoals de titel dat al suggereert, legt Asmoredjo hier de nadruk op de zon. Hoewel de zon, evenals bloemen, fruit en vogels, altijd een belangrijke plek inneemt in het werk van Asmoredjo, hebben de positieve kracht en energie die van de zon uitgaan, nu de absolute hoofdrol in zijn werk. Asmoredjo bekijkt zaken graag van hun positieve kant. “Mensen klagen zo veel over de zon: dan is het te heet, dan is het te fel. Ik wil juist de positieve kant van de zon belichten. De warmte, de kracht en de energie die het ons geeft om te werken aan een betere toekomst, dat vind ik belangrijk!”, laat de kunstenaar weten.

Asmoredjo zijn werkplek, een open atelierruimte op de bovenverdieping van zijn huis, is dan ook een zonnige plek. Het zonlicht stroomt door ramen aan alle kanten de ruimte binnen en de schetsen, de schilderijen, de vazen en de kunstenaar zelf worden er rijkelijk door belicht. De kunstenaar is ruim van te voren gestart met de voorbereidingen voor zijn nieuwe expositie. Naast de vele schilderijen die de kunstenaar al af heeft, liggen er overal ook prachtige schetsen.

Het werk van Asmoredjo begint met ideeën die hij zorgvuldig uitwerkt op papier en van daaruit vertaalt naar het doek en gevormd tot levendige, kleurrijke composities. De zon staat niet altijd en overal letterlijk op de voorgrond in de nieuwe collectie, maar wat wel absoluut op de voorgrond staat, is het veelzijdige Surinaamse schoon – in al zijn kleurrijke facetten en weelderige vormen – dat groeit en bloeit onder de warme invloed van onze tropische zon. Sterke vrouwelijke profielen met volle lippen, gezichten met uitdrukkingen vol karakter, ronde of langwerpig gevormde borsten en andere typische ‘Asmoredjo elementen’ karakteriseren het geheel.

Naast de positieve kant van de zon die in zijn werken het hoofdthema is, wordt de uitstraling van zijn werk ook beschreven als schoonheid en vrolijkheid. De composities zijn afwisselend abstract of figuratief, maar vaak ook een combinatie van die twee. Spirits of the Sun is een expositie die u zeker niet mag missen. Voor eenieder die een opkikker nodig heeft, een beetje warmte kan gebruiken, of gewoon graag weer wil genieten van iets moois en positiefs, is het werk van Asmoredjo in deze expositie, net als de zon, een ideale bron van positieve energie.

[uit de Ware Tijd, 26 mei 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter