blog | werkgroep caraïbische letteren

Tentoonstelling ‘Konbaka’

Op vrijdag 1 juni is om 20.00 uur in partijpand De SPeer in Leiden de tentoonstelling Konbaka geopend met werk van Albert Roessingh, Rinaldo Klas en Kenneth Flijders.

 

Albert Roessingh – Lady in pink

 

Uit protest tegen de bezuinigingen op cultuur door staatssecretaris Halbe Zijlstra startte SP Leiden in 2010 het project SPeerpunt de Kunst ←. Het project werd geopend met een expositie van Surinaamse foto’s van kunstenaar Aad Nicolaas. Nu, acht jaar later, is Zijlstra via de achterdeur van een Russische datsja uit het zicht verdwenen. Maar SPeerpunt de Kunst ← blijft! Met Konbaka (‘terugkomst’) keren we terug naar Suriname.

Albert Roessingh (1953) werd geboren in Utrecht en studeerde daar en in Parijs. Hij exposeerde onder meer in Aix-en-Provence, Utrecht en Paramaribo. Samen met Aad Nicolaas behoorde hij tot de oprichters van Matoekoe: een antroposofisch instituut voor mensen met een verstandelijke beperking. Omdat hij een groot deel van zijn werkend leven heeft besteed aan sociale projecten is hij pas de laatste jaren weer volledig actief in zijn atelier in Lelydorp, Suriname.

 

Werk van Rinaldo Klas

Rinaldo Klas (1954) is een Surinaamse kunstenaar van Marron-afkomst. Hij studeerde in Paramaribo en op Jamaica. Na vormexperimenten vond hij zijn eigen stijl in de jaren negentig. Hij is een grootheid in Suriname en de Cariben en zijn werk bevindt zich in collecties in verschillende Europese en Noord- en Zuid-Amerikaanse landen. Rinaldo Klas is directeur van het Nola Hatterman-instituut in Paramaribo.

Kenneth Flijders (1956) studeerde eveneens in Paramaribo en op Jamaica. Hij wordt geïnspireerd door elementen uit het dagelijkse leven in de multiculturele Surinaamse samenleving. Hij werkt graag met natuurlijke materialen op canvas en papier, met palmvezels, afdrukken op mangobladeren, natuurlijke pigmenten uit mahoniehout enz.

Werk van Kenneth Flijders

 

De tentoonstelling Konbaka is te bezichtigen tot 1 oktober 2018.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter