blog | werkgroep caraïbische letteren

Tentoonstelling Brasi mi ori/Groet me met…

De sociëteit van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae staat vanaf 28 oktober 2019 tot en met 17 januari 2020  in het teken van de beeldende kunst in relatie tot Suriname. De kunstcollecties van Arti-leden Carl Haarnack en Myra Winter tonen de rijkdom en diversiteit van de moderne beeldende kunst van Surinaamse kunstenaars en kunstenaars met een sterke verwantschap met Suriname.

Er is werk te zien van: ​ Carlos Blaaker, Diana Blok, Kenneth Beeker, Mireille Buldeo Rai, Isan Corinde, Frank Creton, Steven Dahlberg, Ken Doorson, Robbert Enfield, Kenneth Flijders, Anita Hartmann, Soeki Irodikromo, Sri Irodikromo, Maartje Jaquet, Remy Jungerman, Glenn Kallasingh, Rinaldo Klas, Renée Koldewijn, Hans Lie, Egbert Lieveld, Guillaume Lo- A- Njoe, Kurt Nahar, Marcel Pinas, Greg Plein, Ravi Rajcoomar, George Struikelblok, Michael Tedja, Jan Quintus Telting, Iléne Themen, Purcy Tjin, Rene Tosari, Wilgo Vijfhoven, Erwin de Vries, Leo Wong Loi Sing, Michael Wong Loi Sing, Sirano Zalman. De curator is de kunstenaar Harald Schole.

Mireille Buleo Rai

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een gedicht van Michaël Slory  (Totness, 4 augustus 1935 – Paramaribo, 19 december 2018) uit de bundel: Ik zal zingen om de zon te laten opkomen.

PUBLIEKSPROGRAMMA BRASA MI ORI / GROET ME MET…

Donderdag 7 november 16 uur Lezing en discussie kunst gerelateerd aan Suriname en collectievorming. Imara Limon, curator, geeft een lezing over de collectie van het Amsterdam Museum. Maureen Cox verbonden aan het CBK Zuidoost beschrijft de opbouw en samenstelling van hun uitleen en verkoop collectie. Ellen de Vries, biografe, vertelt over haar onderzoek naar het leven en werk van Nola Hatterman (Amsterdam, 1899 – Brokopondo 1984) en haar leerlingen. Claire van Els jr., conservator moderne kunst van het Stedelijk Museum, licht de collectie toe. Bart Krieger, kunsthistoricus vertelt over de Surinametentoonstelling die voor 2020 gepland staat.

Renée Koldewijn, installatie traditie en vernieuwing (2018)

Donderdag 14 november 20.30 uur Presentatie Traditie en Vernieuwing met:  Beeldende kunstenaar Renée Koldewijn. In haar werk staat identiteit centraal. In recente portretten en in haar installaties gaat ze in op de betekenis van de Surinaamse Angisa (gevouwen hoofddoek). Zij is geïnspireerd door de creativiteit van Surinaamse vrouwen met Afrikaanse roots. Door de bindwijze van de hoofddoek konden zij hun gevoel uiten in die tijd van slavernij. Ook kunstenaar Nola Hatterman (Amsterdam, 1899-Brokopondo, 1984) en haar identiteitsverandering is een belangrijke inspiratiebron. In de tentoonstelling Brasa mi ori/Groet me met… zijn 3 werken van Renée Koldewijn opgenomen:

  • Wait for me at the corner
  • Portret van Jacqueline Ricket
  • Nola’s vertrek

En met Anke Akerboom, edelsmid/sieradenmaker/directeur Vakschool Edelsmeden en haar man, de beeldend kunstenaar Mirko Krabbe. Zij verbleven in 2008 in Alapadu, een Inheems dorp in het district Sipalawini in Suriname met als doel:  het ontwerpen en vervaardigen van sieraden gezamenlijk met de lokale bevolking. Aan de hand van filmbeelden vertellen zij over hun ervaringen.

Michiel van Kempen

Vrijdag 13 december 16 uur Poëzie en Literatuur; dichter Michaël Slory Een middag in het teken van de dichter Michaël Slory (Totness, 4 augustus 1935 – Paramaribo, 19 december 2018) met een inleiding door prof. dr. Michiel van Kempen over zijn werk. Rudy Chotoe en Mireille Buldeo Rai dragen zijn gedichten voor. Verder met medewerking van Peter de Rijk (pseudoniem Ezra de Haan) over zijn boek  Op zoek naar Slorý. Het Literatuurmuseum leent een portret van Slory uit gemaakt door de kunstenaar Dhiradj Ramssamoedj, gemaakt bij gelegenheid van zijn 75ste verjaardag. Dit unieke portret in boekvorm kan deze middag worden ingekeken.

Portret van Slory; werk van Dhiradj Ramsamoedj, besteld door de Werkgroep Caraïbische Letteren

Vrijdag 10 januari 2020 16 uur Lezing en presentatie Suriname, actuele kunst en kunstenaars  Paul Faber, kunsthistoricus/auteur, verzorgt een lezing over stromingen in de Surinaamse kunst. Rob Perrée, recensent/auteur, signaleert hedendaagse tendenzen en ontwikkelingen. Eric Kastelein, auteur/historicus, belicht zijn recente publicatie Gedenktekens en monumenten in Suriname, kunst in de openbare ruimte.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter