blog | werkgroep caraïbische letteren

Tembe in nieuwere vormen steeds populairder

door Claudine Saaki

Paramaribo – Tembe is een algemene naam voor alle kunstuitingen bij de marrons en is steeds populairder aan het worden. Tembe, zowel de Aucaanse als Saramaccaanse benaming voor houtsnijwerken, kunstwerken en craftproducten, krijgt in de nieuwe vorm van unieke meubels nu meer bekendheid. “Wat er al aan kennis is op het gebied van kunst wordt nu op een zodanige manier gebruikt dat het toegankelijk wordt voor een groter publiek”, legt Leo Sampai uit. Sampai werkt samen met beoefenaars van de tembe en heeft als doel deze kunstuiting enerzijds te documenteren in zijn traditionele vorm en anderzijds deze verder te ontwikkelen. “Tembe moet functioneel en dus relevant blijven.

Voorts moet tembe ook ingezet worden als een middel voor het generen van inkomens voor haar beoefenaars”.Deze moderne vorm van tembe werd tijdens de expositie op 7 oktober jongstleden in verband met marrondag op de SMS Pier gelanceerd. Al tijdens de expositie toonde de bevolking enorme belangstelling voor deze nieuwe vorm. Onder andere prachtige en unieke meubels zoals zitbanken, ligstoelen als ook andere houtsnij- en kunstwerken waren te bewonderen. De SMS Pier is vanaf die dag niet alleen het verkooppunt van tembe, maar ook een permanente plek waar het publiek van de nieuwe ontwikkelingen van tembe en andere producten en diensten uit het Surinaams Regenwoud mag genieten. Sampai typeert deze nieuwe vorm van tembe als een voorbeeld om de afzet van traditionele producten uit het Surinaams regenwoud op een eigentijdse manier naar een groter publiek oftewel markt te brengen. Volgens hem kan op deze manier ook duurzame werkgelegenheid worden gecreëerd in het binnenland. “Binnenlandbewoners zijn zeer pragmatisch, maar toch moeten zij de kennis die zij hebben niet overboord gooien en zich alleen maar vastklampen aan de “moderne” ontwikkeling. Er moet een harmonie zijn tussen deze twee ontwikkelingen” aldus Sampai. Als voorbeeld gaf hij de pangistof aan, die erg populair is geworden in de samenleving. De pangistof wordt momenteel in tassen, schoenen, kleding en nog veel meer verwerkt.

De samenwerking met de groep mannen verenigd in de werkgroep Totomboti en de andere groepen is goed. Zij krijgen uitstekende feedback op hun creaties en voorts wordt van gedachten gewisseld over nieuwe creaties en ontwerpen. De nieuwe ideeën moeten functioneel en relevant zijn, omdat het volgens Sampai producten moeten zijn die mensen willen en kunnen kopen. “De voorwaarden en grondstoffen om de producten te maken zijn er, maar het is belangrijk dat er meer aandacht en bekendheid wordt gegeven aan deze nieuwe vorm van Tembe”, benadrukt Sampai.

[uit de Ware Tijd, 08/11/2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter