blog | werkgroep caraïbische letteren

Tembe Art Studio bereidt museum voor

door Rosita Leeflang

Tembe Art Studio is goed op weg naar het bereiken van het ultieme doel: Marowijne maken tot hét kunstdistrict van Suriname. Initiatiefnemer en kunstenaar Marcel Pinas zegt dat in het eerste jaar van het bestaan van de studio er verschillende initiatieven zijn ondernomen om dit doel te bereiken. Daarom was het zondag, de dag dat Tembe Art Studio precies één jaar bestond, groot feest in Moengo. Zang, dans, muziek en natuurlijk kunst waren de hoogtepunten van dit feest, waarop honderden jongeren en ouderen afkwamen.

“Ik ben tevreden, het gaat zeer goed”, zegt een duidelijk gelukkige Pinas in gesprek met de Ware Tijd. Op dit moment is er een groot kunstproject gaande. Verschillende gastkunstenaars zijn bezig met het vervaardigen van kunstwerken die verspreid in Moengo zullen komen te staan. Dit project is onderdeel van het internationaal kunstpark dat steeds nieuwe mogelijkheden zal bieden aan de jongeren uit de omgeving. “Door de gasten uit te nodigen, willen wij de jongeren laten zien op welke verschillende manieren zij met kunst bezig kunnen zijn. Als de ene vorm niets voor je is, zijn er nog steeds tal van andere vormen.”

Op dit moment zijn op bezoek Wouter Yves de Klein (Nederland), Charl Landvreugd (Verenigde Staten), Sheena Rose (Barbados) en Jacob Ferry (Kosovo). “Voor de uitwerking is het belangrijk dat de kunstenaars bij elkaar zijn, dus wonen ze tijdens het project samen in één huis. De energie die dat oplevert draagt bijzonder bij aan de kunststukken.” Pinas vertelt dat ook lokale kunstenaars in het project zitten. Zo zijn de kinderen nog steeds onder de indruk van kunstenaar Jhunry Udenhout, die samen met de jongeren een object heeft vervaardigd. De jongeren vragen steeds wanneer hij teruggaat. “In dat ene jaar hebben wij bereikt dat jongeren gemotiveerd raken en blijven participeren aan de projecten. Wij vragen ook constant wat ze willen. Wanneer ik in Moengo aankom, komen ze speciaal op me wachten en stellen vragen over de activiteiten. Ik vind dat heel bijzonder.”

Andere projecten die zijn uitgevoerd zijn bezoeken van de afro-jazzformatie Fra Fra Sound (Nederland), gitarist Wolf Martini (Nederland) en Pieter Kemink van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, die een keramiekworkshop met de jongeren heeft gedaan. De projecten worden uitgevoerd met behulp van de verschillende partners, zoals het Prins Claus Fonds, het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst en de Nederlandse ambassade in Suriname. Elk jaar financieren zij het bezoek van elk twee kunstenaars. Pinas en zijn team zorgen voor accommodatie en voeding. In enkele gevallen betalen de kunstenaars zelf hun ticket en nemen ze materiaal mee. Afspraken daarover moeten maken dat de uitwisseling een succes wordt.

Dan onthult Pinas nog een deel van zijn toekomstplannen. In een kunstdistrict hoort een museum en daar wordt nu gestaag aan gewerkt. Lachend vertelt hij dat aan die plannen flink wordt gewerkt. Veel wil hij er nog niet over kwijt. Vast staat wel dat de kunstenaar, die vele exposities op zijn naam heeft staan, een permanente plek zal krijgen in het museum. Het heeft er veel van weg dat Pinas en zijn team het vertrouwen van lokale bevolking al op zak hebben. Nu moet alleen de rest van Suriname nog meehelpen aan dit plan.

[uit de Ware Tijd, 04/03/2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter