blog | werkgroep caraïbische letteren

Tekeningen Peerke strip naar Stadsmuseum

door
Rihana Jamaludin

De tekeningen van de Peerke Donders strip ´De Grote Kleine Man´ zijn overgedragen aan het Stadsmuseum Tilburg. Bij de zaligverklaring van Petrus Donders in 1982, werd in Paramaribo een stripboek uitgegeven over het levensverhaal van deze dappere man.
Pater Donders (1809- 1887) heeft in Suriname zijn leven gewijd aan het verlichten van de nood van de melaatsen in het ballingsoord Batavia. Een leven van liefde en mededogen, van nederigheid en zelfopoffering.

Stichting Kinderkrant Suriname, waarvan ik destijds medewerkster was, gaf mij de opdracht om bij het door pater Bas Mulder geschreven kinderverhaal ´De Grote Kleine Man´ tekeningen te maken. Dit was tevens het eerste Surinaamse stripverhaal /stripboek.
Deze pentekeningen, 15 vellen in totaal, zijn nu overgedragen aan het Stadsmuseum in Tilburg, de geboortestad van Peerke Donders.
Hoewel het om jeugdwerk gaat, dat minder is dan later werk, hebben de tekeningen natuurlijk ook mijn hart. Ik ben daarom zeer vereerd dat ze deel mogen uitmaken van de Tilburgse collectie. Ronald Peeters, hoofd van het Stadsmuseum en beheerder van het Peerke Paviljoen zal de tekeningen in het Regionaal Archief bewaren.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter