blog | werkgroep caraïbische letteren

Tedja in De Fundatie: The Color Guide Series

Museum de Fundatie nodigt u van harte uit voor de openingen van: MICHAEL TEDJA – THE COLOR GUIDE SERIES & MARTE op zondag 3 juli 2022.

Tijd: vanaf 15:00 uur
Museum de Fundatie
Blijmarkt 20
Zwolle

Programma
15:00 uur: inloop
15:30 uur: openingswoord
16:00 uur: borrel en museumbezoek 
18:00 uur: einde

Aanmelden voor de openingen kan via onderstaande knop.Hierbij kunt u ook aangeven met hoeveel personen u wenst te komen. 
aanmelden

Het overweldigende werk van Michael Tedja (Rotterdam, 1971) bestaat uit tekenkunst, schilderkunst, literatuur en installaties. Zijn beelden, die doen denken aan die van de CoBrA kunstenaars, zijn expressief en talig en zitten vol symbolen en autobiografische elementen. Vanuit zijn ogenschijnlijke subjectiviteit levert Tedja kritiek. Het folkloristische en anti-intellectuele van CoBrA is dan ook juist niet aanwezig zijn werk. Museum de Fundatie laat zijn The Color Guide Series zien, in combinatie met het overdonderende Out One Big King

The Color Guide Series komt voor uit The Holarium / Negeren Series, die bestaat uit 818 werken op papier. Op het gebruikte papier zit standaard een kleurstaal, waar Tedja soms overheen heeft geschilderd, maar soms is de staal ook nog te zien. Zo maakt Tedja van het in massa geproduceerde papier iets unieks. Voor The Color Guide Series heeft hij 279 werken uit The Holarium / Negeren Series opnieuw geschilderd. Door het papier en zijn eigen werk te recyclen, onderzoekt Tedja in beide series de veranderlijkheid van betekenis. Alle 279 werken zijn in Museum de Fundatie Zwolle te zien. 

Michael Tedja, The Color Guide Series 7-148, 2020, oliekrijt en acrylverf op papier, 65 x 45 cm, collectie Museum de Fundatie Zwolle en Heino / Wijhe

Out One Big King is een krachtige verzameling van schilderingen, beelden, teksten en ideeën, gevangen in een heldere structuur. Die structuur wordt versterkt door de zichtbare spielatten en het frame, die normaal onzichtbaar zijn, maar hier juist dienen als verbinders, als letterlijke dragers van de betekenis. Het werk zit vol beelden en symbolen uit Tedja’s eigen leven. Zo zien we onder meer Tedja’s – overschilderde – portret, naast tulpen, gipsen beeldjes, flessen en een bijl. Ook zijn elementen uit verschillende delen van de wereld te zien – zo vertelt Tedja een verhaal over identiteit. De kunstenaar heeft Surinaamse wortels, maar weigert zich als ‘Surinaamse kunstenaar’ te afficheren. Hij stelt liever vragen over de manier waarop sommige westerse kunstenaars de Afrikaanse beeldtaal hebben gebruikt. Of over wat het betekent om je te onttrekken aan de identiteit die van buitenaf aan je wordt opgelegd. Tedja laat met dit complexe beeld zien dat je je persoonlijkheid niet hoeft te reduceren tot één aspect. 

Michael Tedja, Out One Big King, 2002-2012, gemengde techniek op doek, 300 x 600 cm, collectie Museum de Fundatie Zwolle en Heino/Wijhe, verworven met steun van de VriendenLoterij. Foto: Peter Tijhuis. 

Michael Tedja is een toonaangevende Nederlandse hedendaagse kunstenaar. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut in Amsterdam, waar hij nu ook woont. Hij had solotentoonstellingen in Museum Jan Cunen in Oss, het Cobra Museum for Modern Art, Centraal Museum Utrecht, Locust Projects in Miami, het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en nam deel aan tal van internationale groepstentoonstellingen. Museum de Fundatie kocht, met steun van de VriendenLoterij, zijn werk Out One Big King in 2021 aan voor zijn collectie.


Dit boek van zeventig kilogram is te zien in de tentoonstelling The Color Guide Series. Het boek bestaat uit 818 originele werken op papier. Aan de muur laat ik weer een serie op papier zien, die bestaat uit 279 werken. Al met al ruim duizend werken bij Museum de Fundatie te zien.
Meer info: https://www.museumdefundatie.nl/nl/michael-tedja/

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter