blog | werkgroep caraïbische letteren

Tattoo-evenement met bloedstollende taferelen

door René Gompers

De jongen spreidt zijn armen als vleugels uit en het publiek begint te juichen. Aan een paar haken in de huid van zijn rug wordt hij omhoog gehesen. Het publiek juicht enthousiaster wanneer een meisje zich aan hem vastklampt en ze hem kust terwijl ze schommelen in de lucht. De ‘suspension’, het hangen aan haken in de huid, was het absolute hoogtepunt tijdens de derde ‘Tattoo Convention Suriname’ in de Congreshal. Het driedaags evenement is op zondag afgesloten.

tattoo suriname

Hangen aan haken, aangebracht aan de huid bij de rug. (Foto: René Gompers)

De beurs is bedoeld om ‘body art’ uit de taboesfeer te halen en om respect te krijgen. Ryan Lewis van Suri Ink & Entertainment, de organisator van het evenement, merkt op dat de mensen die hun lichaam beschilderen of anders versieren, zwaar gediscrimineerd worden. “Ze worden in een hoek gedrukt. Mensen hebben vooroordelen over personen die een tatoeage of piercing hebben. Wij willen laten zien dat dit een vorm van kunst is. Het canvas is het menselijk lichaam.” Elf artiesten uit binnen- en buitenland hebben meegedaan.

e9c681db3439d9fa9d920fd1362abc2c

Tattoo als kunst

Bezoekers maakten gretig gebruik van de gelegenheid om zich te laten ‘inken’. Naast de tatoeages kon men ook terecht voor ‘piercings’ en mehendi. Groot en klein lieten zich versieren in de ‘alternatieve’ sfeer dat meebepaald werd door rock, trance, hip hop en dance. Degene die een ‘tat’ of een ‘piercing’ hebben is het niet anders dan kunst of een liefhebberij. “Ik zie wel hoe mensen naar ons kijken, maar daar maak ik me niet druk om”, zegt Zavaro. “Ik vind dit leuk en voel me er prettig bij.”

nudeBabeCoveredInInk52709a

Lewis deelt mee dat de beurs vruchten begint af te werpen maar dat er nog een lange weg te gaan is. “We merken dat het wat meer wordt geaccepteerd. Er zijn ook getatoeëerde mensen die hele hoge posities bekleden in de maatschappij. De kijk erop verandert. Maar we zijn er nog lang niet.” De body ‘modification artist’ Emilio Gonzalez, door veel bezoekers omgedoopt tot ‘devil face’, oogstte heel veel bekijks. Veel Surinamers gingen dan ook op de foto met de radicale kunstenaar die van top tot teen is getatoeëerd en implanten onder de huid heeft aangebracht. Op alle avonden dienden zich een paar personen aan bij Gonzalez voor ‘suspension’. Mannen en vrouwen lieten zich hangen aan of hun rug, hun knieën of de borstkas.

[van Starnieuws, 15 september 2014]

 

Stedman Slaaf

Een oude traditie…

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter