blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Tante’ Carla Lamsberg (68) overleden

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO – Honderden verhalen heeft ze de harten van Surinaamse kinderen ingefluisterd. Jaren stond Carla Lamsberg vooral bekend als de stem van ‘Het klokje van zeven’ op radio Apintie. Donderdagmorgen verwisselde de vertelster echter het tijdelijke met het eeuwige. Dit wordt bevestigd door haar boezemvriendin Wiene Forst-Nieuwendam, met wie ze vanaf haar dertiende bij de St. Louiseschool bevriend was.

 

‘Tante’ Carla Lamsberg straalde vorig jaar op het Suripop-podium, waar zij met haar compositie Parwa Busi de tweede prijs in de wacht sleepte. Foto: Stefano Tull

Op sociale media betuigen oud-leerlingen van “tante Carla” hun medeleven. Rapper Enver die les van haar kreeg op de Monseigneur Wulfinghschool, kent zijn ‘oude juf’ als een heel strenge vrouw. “Ze was een no-nonsense leerkracht die ging voor orde. Voor mij is zij een heel goed voorbeeld voor de huidige generatie leerkrachten die hun mannetje niet kunnen staan en het zal komen door het onderwijssysteem, maar zij liet zich niet daardoor beïnvloeden.” Volgens Enver was Lamsberg ook een erg gezellige ‘tante’, met wie elke leerling vrij kon praten. “Alleen moest je weten hoe je haar aanspreekt. Altijd met respect.”

Lamsberg sloot haar onderwijsloopbaan af als hoofd van de I.P.J. Berkenveldschool. Behalve ‘Het Klokje van Zeven’ presenteerde zij – ook op Radio Apintie – jarenlang het radioprogramma van de scholenquiz ‘Weetje Weetje’. Voor het componistenfestival Suripop XIX schreef ze het nummer Parwa Busi Tori, dat werd gezongen door Rachidi Sanches. Ze behaalde er vorig jaar de tweede plaats mee.

[uit de Ware Tijd, 17/08/2017]

 

Noot: ze maakte haar debuut als tekstschrijfster op tienjarige leeftijd met het gedicht ‘Sranan’. Red CU.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter