blog | werkgroep caraïbische letteren

Talkshow Zwart Nederland – een impressie

Op 5 december 2015 vond in het Bijlmer Parktheater de talkshow Zwart Nederland plaats. Een impressie in woord van Johan Janssen. Ter gelegenheid van de Nelson Mandeladag 2015, waren door het New Urban Collective twee programma’s samengesteld. In de middag was er een talkshow rond thema’s als ‘wat is zwart eigenlijk’, ‘wat betekent het om zwart te zijn’ etc.

Moderator Quinsy Gario stelde verschillende sprekers voor, leidde een vraaggesprek met dezen en een panelgesprek met deels weer andere gasten. Simone Zeefuik opende met een opsomming van zaken verbonden aan zwart: serieus of humoristisch, ernstig of ironisch, allerlei aspecten van ‘zwart’ in korte slagzinnen.

Nancy Jouwe, dochter van de voorvechter van rechten voor de bevolking van West Papua, Nicolaas Jouwe, gaf haar kijk op zwart zijn.
Prof. Dr Gloria Wekker besprak de totstandkoming van de Afro-Nederlandse Encyclopedie, die aan de hand van personen en begrippen, Zwart zijn in Nederland zal belichten.

Kunstenaar Charl Landvreugd ging in op zijn persoonlijk vragen bij het zwart zijn.

Markus Balkenhol, inmiddels ‘doctor’ besprak onder andere het ‘postracialisme’ nu de wetenschap na de Tweede Wereldoorlog het begrip ras als wetenschappelijk definiëerbaar begrip heeft afgewezen.

Wayne Modest, afkomstig uit Jamaica, gaf zijn visie op de diverse zwarte groepen in verschillende landen.

Volgden genoemde vraag- en panelgesprekken.

Opvallend was dat er nu eens niet wijdlopig, maar zeer to the point werd gesproken, men bij het onderwerp bleef en goed naar elkaar werd geluisterd.

Ook de vragen uit het publiek waren ter zake doende.
Heel prettig!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter