blog | werkgroep caraïbische letteren

Symposium Overijssel & slavernij

Op woensdag 28 juni organiseren het Comité 30 juni/1 juli Zwolle, stichting Overijsselacademie, Erfgoedplatform Overijssel en Zwolse theaters het symposium Overijssel & slavernij. Een middag waarop uitgebreid wordt stilgestaan bij de slavernijgeschiedenis van Overijssel. Een van de programmaonderdelen is de overhandiging van het boek Overijssel & slavernij (uitgeverij WBOOKS) aan Shirley Kambel van het Comité 30 juni/1 juli Zwolle en aan commissaris van de Koning Andries Heidema.

Plantage Peperpot in 1891. (Rijksmuseum, Amsterdam)

In dit boek zijn de resultaten van het onderzoek van de Overijsselacademie naar de sporen van het Overijsselse slavernijverleden bijeengebracht. Ook wordt het lesmateriaal Overijssel Overzee gepresenteerd. Verder vinden verschillende lezingen en workshops plaats waarin kennis over deze gezamenlijke geschiedenis wordt gedeeld, praktische handvatten voor het doen van onderzoek worden aangereikt en waarmee meer bewustwording over het provinciale slavernijverleden wordt gecreëerd. 

Sporen van het Nederlandse slavernijverleden vind je alleen overzee of in het westen van ons land, zo is lang gedacht. Niets is minder waar. Ook in Overijssel zijn volop sporen van slavernij aanwezig, zo blijkt uit onderzoek dat de Overijsselacademie heeft verricht. De verhalen die zijn gevonden, tonen de verbondenheid van de Overijsselse samenleving met de koloniale slavernij in de Oost en de West, van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. Banden die tot op de dag van vandaag nog zichtbaar, en soms ook voelbaar zijn.

Datum en tijd: woensdag 28 juni 2023, 13.00-17.00 uur

Locatie: Zwolle, Theater De Spiegel, Mateboerzaal

 bestellen

Programma symposium Overijssel & slavernij

Dagvoorzitter: Sarah van Dijk

Plenair
13.00-13.10 –   Inleiding door Barbara Esseboom (onderzoekster slavernijverleden)
13.10-13.40 –   De slavernij in Oost en West – door dr. Coen van Galen (Radboud Universiteit Nijmegen)
13.40-13.45 –   Spoken word/muziek door Marc-Era, Justin Flores en J. McKenna
13.45-14.15 –   Hoezo Overijssel en slavernij? – door Martin van der Linde (stichting Overijsselacademie)
14.15-14.30 –   Presentatie lesmateriaal Overijssel Overzee – door Willemijn Zwart (Komvoor)
14.30-14.40 –   Overhandiging boek Overijssel & slavernij aan Shirley Kambel (Comité 30 juni/1 juli Zwolle) en commissaris van de koning Andries Heidema
14.40-15.00 –   Pauze

Workshops (in verschillende ruimtes)
15.00-16.00 

1.       Hoe doe je onderzoek naar het slavernijverleden? (Esther van Velden (Overijsselacademie) en Kay-Leigh de Weerdt (Collectie Overijssel)
2.       Words Matter, perspectieven en woorden (Barbara Esseboom en Dineke Stam)
3.       Op zoek naar Surinaamse en Caribisch-Nederlandse familiegeschiedenis in de Slavenregisters (Coen van Galen en Bert Reinders)
4.       Koloniaal- en slavernijverleden in de klas (Komvoor en Stil Verleden)
5.       Inzet participatief drama bij het omgaan met taboethema’s (Ronald Matthijssen/C-LinQ)

Plenair
16.05-16.35 –   Gelegenheid tot vragen stellen aan sprekers in 1e deel
16.35-16.50 –   Wat is er in Overijssel nog meer te doen in herdenkingsjaar slavernijverleden 2023-2024 (theater, musea, events, etc)
16.50-17.00 –   Afsluiting met mini-performance ANNA door Reframing HERstory Art Foundation
17.00 –             Borrel & napraten

Aanmelden
Aanmelden voor het symposium Overijssel & Slavernij kan tot 28 juni. De kosten voor een toegangskaart zijn € 5,- inclusief koffie/thee. Indien deze kosten voor u een belemmering zijn om deel te nemen, neem dan contact op met info@overijsselacademie.nl. 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter