blog | werkgroep caraïbische letteren

Symposium Heilzame verwerking slavernijverleden

300 Jaar slavernijverleden werkt door in de belevingswereld van alle betrokkenen en is deel van de culturele erfenis van de Nederlandse samenleving. Deze erfenis is van invloed op de manier waarop ‘zwart’ en ‘wit’ zichzelf en elkaar zien als onderdeel van de maatschappij.In 2013 sprak de Raad van Kerken in Nederland over de schuld van kerken bij het “in stand houden en (ook theologisch) legitimeren van de slavenhandel” en benoemde dit als “een vorm van onrecht, die doorwerkt tot in de huidige generatie toe, waar een deel van onze samenleving is gebouwd op misbruik van anderen.” Op een symposium willen de Evangelisch-Lutherse Kerk en de Evangelische Broedergemeente, samen met NiNsee en de Werkgroep Caraïbische Letteren nagaan hoe dit gemeenschappelijke slavernijverleden positief kan worden verwerkt.

De ingang van de kapel bij de Grote Suriname Tentoonstelling in De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. Foto © Michiel van Kempen

Sprekers
Glenn Helberg — Psychiater, Expertisecentrum voor Transculturele Therapie;
Alex van Stipriaan — Hoogleraar Caraïbische Geschiedenis, Erasmus Universiteit;
Ds. Pearl Gerding — Auteur Geschiedenis Lutherse Kerk Suriname;
Ds. Johannes Welschen — Werkgroep Slavernijverleden Evangelische Broedergemeente.

Essaywedstrijd

Verschillende mensen uit Nederland, Suriname en de Antillen schreven essays over de mogelijkheden tot heilzame verwerking van het trans-Atlantische slavernijverleden en de rol die de kerk hierin kan spelen. De winnaars van de essaywedstrijd worden op het Symposium bekendgemaakt. De jury bestond uit Michiel van Kempen (voorzitter), Egbert Boeker (secretaris), Wendeline Flores, Henna Goudzand Nahar en Mildred Uda-Lede. Lees verder voor meer informatie over de essaywedstrijd.

Muzikale bijdragen van Denise Jannah & Farida Merville.

Kunsttentoonstelling door Natasha Knoppel.

Symposium ‘Heilzame verwerking en het trans-Atlantische slavernijverleden’
Datum:        Zaterdag 23 november 2019
Tijd:            14.00 tot 17.00 uur
Plaats:        Oude Lutherse Kerk Amsterdam, Singel 411
Aanmelden graag via slavernijverleden@gmail.com

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter