blog | werkgroep caraïbische letteren

SVJ-voorzitter: Veroordeling lijfwachten vp belangrijke dag journalistiek

De veroordeling van de drie lijfwachten Toentoe K., Hugo B. en Rinaldo P. van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk gisteren is een heel belangrijke dag voor de journalistiek in Suriname. Dit stelt Vishmohanie Thomas, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten. Er is geprotesteerd door een brede groep van journalisten tegen het bruut geweld tegen collega Jason Pinas.

Journalist Jason Pinas opgelucht met het vonnis
van de rechter. (Foto: René Gompers)

Op de zitting is met camerabeelden aangetoond dat Pinas geen weerspannig gedrag heeft vertoond en ook niet in de auto was van de vp, zoals hij dat beweerd heeft in De Nationale Assemblee.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft niet onder druk van de media vervolgd zoals advocaat Irvin Kanhai in zijn pleidooi had gezegd. Officier van Justitie Rayshree Koendan zei dinsdag dat het vervolgingsrecht aan het OM toekomt. Ook benadrukte zij dat het OM nimmer heeft gezegd dat het de verdachten niet zou vervolgen.
Uit geen enkel stuk is dat te herleiden. Het OM gaat over tot de vervolging als er voldoende feiten en omstandigheden zijn nadat het opsporingsonderzoek is gedaan. De lijfwachten zijn gevonnist tot 3 maanden voorwaardelijk cel en 3 jaren proeftijd. Dat betekent dat ze niet in de bak hoeven. De schadevergoeding van SRD 28.350 is ook toegewezen. Koendan had acht maanden voorwaardelijke cel geëist. Koendan zei dat er geweldshandelingen zijn gepleegd tegen het slachtoffer. Pinas is hardhandig aangepakt en naar de grond gebracht.

Advocaat Kanhai zei dat de lijfwachten hebben gehandeld op basis van hetgeen ze hebben geleerd bij hun training met name hun subject beveiligen, dat houdt in: ze moeten de vijand blind maken.

Rinaldo P. en Hugo B., die aanwezig waren op de zitting, hebben hun verontschuldiging aangeboden aan Pinas. Toentoe K. is op twee zittingen niet verschenen. Rechter Duncan Nanhoe had hen de mogelijkheid geboden aan Pinas hun verontschuldigingen aan te bieden. Hij is evenals Koendan gekomen tot het bewijs van openlijke geweldpleging.

Pinas was na het vonnis blij en opgelucht. “Ik heb vanaf het begin de waarheid verteld,” benadrukt hij. “Er zijn veel onwaarheden verteld maar de waarheid is bewezen. Ik ben blij met het vonnis van de rechter.” Hij bedankt eenieder die achter hem heeft gestaan.

[van Starnieuws, 13 juli 2022]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter